fbpx

Вегетарианският начин на живот е здравословен, но не толкова колкото неговите най-страстни последователи искат да ни убедят. Проучване на словашки нутриционист доказва, че вегетарианството ни помага да намалим риска от сърдечен удар, но не е добра превенция срещу рака.

Изследването на Емил Гинтер се позовава на наблюдение върху хранителните навици на четири от най-здравословните и дълголетни националности в Европа, които консумират основно продукти от животински произход.

Исландците, шведите и норвежците консумират много риба и млечни продукти, а в Швейцария традиционно се консумират основно сирене и месо.

Гинтер съставя сравнителна таблица (табл.1), позовавайки се на официални данни от СЗО (Световна Здравна Организация). Таблицата описва средната продължителност на живота, както и годините здравословен живот за мъже и жени от Исландия, Швейцария, Швеция и Норвегия.

vegetarian2

Табл.1

 

Изглежда, че рисковете от консумацията на животински протеин не са толкова високи, колкото се смята. Гинтер стига до същото заключение въз основа на статистики на Американския журнал за клинично хранене. Тези статистики са формирани на базата на проучвания с над 76 000 вегетарианци.

В огромната база данни може ясно да се отличи факта, че вегетарианският начин на живот намалява съществено рисковете от инфаркт и инсулт.

Въпреки, че самите вегетарианци твърдят, че консумацията на месо увеличава значително рисковете от развитието на рак, резултатите от това мащабно проучване доказват обратното. Още повече, според статистическите данни вегетарианството увеличава смъртните рискове от „всички други заболявания“ (табл.2).

vegetarian3

Табл.2

 

Големият плюс от установяването на вегетариански режим на хранене несъмнено е отсъствието на холестерол във високи стойности, което е и основната причина за ниските рискове от сърдечен и мозъчен удар.

От друга страна, ако не е придружено с допълнителен прием на хранителни добавки, вегетарианството предизвиква дефицит на Витамини B2, B12 и Омега 3 – мастни киселини. Това е най-често и причината вегетарианското хранене да се смята за нездравословно.

Заключението на Емил Гинтер е следното:  „Вегетарианството е форма на хранително ограничаване. В нашето презадоволено и дори прехранено общество, хранителните ограничения могат да бъдат в плюс,стига да не предизвикват дефицит на важни за организма хранителни вещества. Твърдото придържане към крайни форми на вегетарианство е всичко друго, но не и здравословно“.

 

Източник: Bratisl Lek Listy