fbpx

Всеки ден, хиляди хора по света вземат решението да започнат да водят активен начин на живот. Несъмнено, популярността на фитнес залите и спортуването на открито набира все по-голяма скорост. Естествено, голяма част от хората не притежават особено голям опит и познания в струкурирането на тренировъчен план, за това търсят услугите на фитнес треньор, доверяват се на това, което може да се прочете в интернет или просто решават да спортуват без да следват конкретна програма. Ето какви резултати може да очкава всеки един от тези три типа “новобранци”, според изследване на английски учени от University of Coventry:

В проучването взели участие 310 доброволци, разделени в четири групи. Първата група била контролна [Control]. Доброволците от втората група получили достъп до фитнес зала, но трябвало сами да преценят какво и колко да тренират [Free fitness training]. Доброволците от третата група се съобразили с някои основни препоръки от фитнес експерт [Professional advice]. Четвъртата група доброволци следвали стриктна тренировъчна програма [Structured fitness training].

Програмата включвала някои основни многоставни упражнения за големите мускулни групи като избутване от лег, кофички, военна преса, издърпване от горен скрипец, гребане от седеж и лег преса. Фитнес планът бил периодизиран по следния начин:

Резултатите били измерени след 48 седмици. Хората, които следвали стриктна тренировъчна програма имали значително по-голям прогрес в покачването на чиста мускулна маса, почти двойно по-голям спрямо тези, които тренирали според съветите на фитнес-експерт.

Тези две групи имали почти еднакъв резултат що се касае до увеличение на силата.

Единствено доброволците, които следвали точен план в тренировките си, загубили драстично количество телесни мазнини.

Това изследване доказва още веднъж, че инвестирането във фитнес програма и помощта, която можете да получите от специалист в областта, ускорява и подобрява значително резултатите на всички начинаещи в залата. За това, ако ви липсват опит и познания в тренировките, доверете се на професионалистите.

Източник:

BMC Public Health. 2018