fbpx

Метиленово синьо за лечение на малария? Да, метиленовото синьо (МВ) се използва за противо-маларийно средство повече от 100 години. Всъщност именно лекуването на маларията е било първоначалното му предназначение като официален медикамент.

Механизмът на действие, по който МВ убива маларийния плазмодий е чрез индукция на оксидативен стрес. Съвременно изследване сравнява ефектите на МВ с тези на друго добре познато лекарство против малария – аретемисинин, което действа на същия принцип като МВ.

Онкологичния център на Университета в Аризона наскоро откри, че аретемисининът може да бъде използван успешно като противораково средство, което от своя страна сочи, че МВ също може да се използва за лечение на коварната болест. Известно е, че метиленовото синьо работи при инфекции, които не се повлияват от други медикаменти, включително и такива съдържащи аретемисинин. Така че МВ може да се окаже дори по-ефективно средство за лечение на болестни състояния като рак.*

Проучването показва, че МВ е сигурно противомаларийно средство, което убива маларийните паразити в безпрецедентни мащаби. В рамките на два дни пациентите са излекувани от заболяването и не са носители на паразита на маларията при повторно ухапане от комар. Това откритие е направено от екип международни учени от медицинския център на университета  Радбоуд, по време на изследователски проект, проведен в Мали.”

Маларийните паразити стават все по-резистентни към терапиите базирани на артемисинин, които се използват вмомента. В допълнение можем да кажем, че тези медикаменти стават все по-малко ефикасни, тъй като паразитите остават в кръвта дълго време и по този начин могат да заразят комар, който се храни от носител на заболяването. Паразитите се делят в червените кръвни телца на пациента, формирайки мъжки и женски полови клетки /гаметоцити/. Ако пациентът е ухапан от друг комар, той приема тези полови клетки, които се оплождат в неговия стомах. От там, потомството намира пътя си към слюнчните жлези на комара, от където цикълът продължава.“

Маларията причинява 430 000 смъртни случая всяка година. 90% от случаите са в Африка, като повечето от тях са сред деца. Превентивните мерки са фокусирани основно в поставянето на мрежи срещу комари,  използването на инсектициди и медикаменти. В последните години тези усилия са намалили смъртността почти наполовина.

 

*МВ за лечение на рак

Единственият недостатък, изложен в това проучване е, че дозата използвана при хората е много висока – 15 мг/кг на ден. При тези количества, МВ може силно да инхибира МАО-А /моноамин оксидаза А-човешки ензим, който участва в катализирането на оксидативната деаминизация на допамина, норепинефрина и серотонина/, което може да доведе до опасно повишаване на серотонина. Така че, по-сигурен е подхода с по-ниски дози МВ в комбинация с витамин К, емодин или антибиотика тетрациклин. МВ може да се комбинира също с анти-серотониноподобния ципрохептадин.

 
 

 Източник:
http://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(18)30044-6/fulltext
https://www.sciencedaily.com/releases/2018/02/180205195624.htm