fbpx

Забележително проучване на биолози от Масачузетския технологичен институт показва как фастингът (режим на хранене с периодично гладуване) подмладява тъканите. Ако по време на фастинг, тялото използва като гориво мастните киселини вместо глюкозата, това стимулира стволови клетки, които регенерират стари и увредени тъкани.

“Фастингът има изключително благоприятно въздействие при различни чревни неразположения, дори при рак на червата”, казва биологът Омер Илмаз.“Начинът по, който фастингът подобрява общото състояние на организма и ролята на зрелите стволови клетки в този процес са основните теми в нашето изследване”.

За своя експеримент, учените изследвали две групи лабораторни мишки. Едната група приемала храна, другата била подложена на 12-часов фастинг. Биолозите извлекли стволови клетки от жлезите в тънките черва на мишките, за да определят количеството произведена чревна тъкан в двата случая.

Тъканите, произведени от стволови клетки се наричат още органоиди. Колкото повече органоиди произвеждат стволовите клетки, толкова по-голяма е способността на организма да се възстановява и обновява.

“Резултатите показват, че благодарение на гладуването чревните жлези произвели значително по-голямо количество органоиди, както при младите, така и при възрастните лабораторни мишки” Мария Михайлова, автор на изследването.

Колкото по-дълъг е периодът на фастинг, толкова повече органоиди произвеждат стволовите клетки.

Ето и механизмът на действие – по време на фастинг клетките използват мастните киселини като гориво за енергия. Те започват да произвеждат и по-голямо количество от ензима карнитин палмитоил-трансфераза 1.

Когато учените блокирали производството на ензима чрез етомоксир ( Etomoxir [Eto]), способността за производство на органоиди намаляла.

Това изследване е поредното доказателство за ползите от режимът на хранене с периодично гладуване. Фастингът е много повече от диета за редуциране на телесното тегло – това е начин за постигане на отлично здраве и дълголетие.

Източник:

Cell Stem Cell. 2018 May