fbpx

Малката евтина таблетка може да бъде в основата на едно от най-големите научни открития при лечението на тежкото заболяване

– Изследвания сочат, че аспиринът (ацетилсилецилова киселина)не само може да блокира растежа на раковите клетки, но също и да бъде спасение за пациенти с IVти стадий на рак.

– Изследването показва успех при животински и човешки тъкани.

– Изследователският екип доказва, че аспиринът свива раковите стволови клетки – основата за развитие на заболяването и причината за неговото разпространяване.

Проучване на изследователи в Колката твърди,  че аспиринът не само може да блокира растежа на раковите клетки, но също и да бъде спасение за пациенти с IVти стадий на рак, като ги подтиква да реагират на химиотерапия.

Малката бяла таблетка за главоболие, която не струва много, може да бъде в основата на едно от най-големите научни открития при лечението на раковите заболявания.

Изследването, проведено от Института  по следдипломно образование и научни изследвания (IPGMER) и Института „Босе” е проведено върху животински и човешки тъкани. Аспиринът е изследван по целия свят като евтино превантивно средство при GI (гастро-интестинални)туморни образувания, но откритието от Колката доказва неговия потенциал при борбата със злокачествените клетки. Изследователският екип доказва, че аспиринът свива раковите стволови клетки – основата за причиняване на заболяването и за неговото разпространяване, като ги превръща в „химио-чувствителни“ или реагиращи на химиотерапия. Откритието, което дава надежда на резистентните на химиотерапия пациенти в страната, е в стадий на тестване върху хора.

IPGMER започва проучването през 2010 г. с цел изследването на превантивната роля на аспирина, но целта започва да приема нови измерения с напредване на работата. Сега то е в четвъртата си и последна фаза. Първоначалните анализи са направени върху пациенти с рак на гърдата и разкриват, че медикаментът наистина повлиява разпространението на раковите клетки. Такива резултати показват 80% от подложените на терапия пациенти. „При тези обстоятелства научихме, че колегите от Института „Босе” също работят върху установяване на връзка между аспирина и химио-чувствителността. След като работим по еднакви задачи, решихме да слеем нашите изследвания.“, казва Диптенсра Саркар, завеждащ клиниката за лечение на рак на гърдата, IPGMER. С провеждането на съвместните проучвания се разкриват зашеметяващи резултати. Анализите на раковите клетки и тъкани разкриват, че аспиринът наистина променя природата на стволовите ракови клетки като ги кара да реагират на химиотерапията.

Раковите стволови клетки са отговорни за появата на заболяването. Химиотерапията, която убива раковите клетки, не елиминира тези високоустойчиви стволови клетки. Те се разпространяват и стават по-агресивни. Често се намират в тъканите и причиняват рецидиви, разпространявайки заболяването и в други части на тялото. Аспиринът инхибира индуцираното от химиотерапията повишаване на раковите стволови клетки и ги прави по-чувствителни към нея чрез повишаване нивата на даващите резистентност протеини в тях.

„Ето защо, въпреки че аспиринът сам по себе си не може да убие раковите стволови клетки, той може да направи химиотерапията ефективна и да повлияе на разпространението на заболяването в тялото.“, казва Таня Дас, професор в Института „Босе” , която ръководи изследването от името на института.

Въпреки че проучването е базирано основно върху наблюдението на пациенти с рак на гърдата, учените смятат, че аспиринът може да повлияе и върху други форми на рак, въпреки факта, че всеки тип на заболяването има различни стволови клетки. „Имахме ранни индикации за това изключително важно откритие, когато наблюдавахме 1 200 пациенти на аспирин. Само един от тях имаше рак, така че направихме сравнение с наблюдения върху същия брой пациенти с рак на гърдата, които не са приемали аспирин. Статистически доказано е, че той повлиява върху предотвратяване на развитието на заболяването. На по-късен етап потвърдихме това откритие чрез анализи върху човешки тъкани, като резултатите бяха показателни, че има повлияване върху тумора чрез блокиране на рецепторния ген Cox 2“, казва Саркар.

Експерти твърдят, че почти всички пациенти с последен стадий на рак стават резистентни на химиотерапия след 8 – 9-месечен период. „ След 5 – 6 цикъла химиотерапията не е ефективна за тези пациенти. Така че аспиринът може да помогне в тези случаи. Ако той направи терапията ефективна, процентът на оцеляване ще се повиши.“, казва Саркар.

прочети още научно доказани ползи на аспирина

Онкологът Гаутам Мук хопадхияй призовава за повече проучвания по отношение на дълготрайното влияние на аспирина.

„Първите две години са от особено значение при терапията за лечение на рака. Ако за този период рецидивите са повлияни, тогава пациентите са с повишена преживяемост. Аспиринът би бил полезен,  ако инхибира раковите стволови клетки и направи химиотерапията ефективна. Той е евтино и леснодостъпно лекарство, идеално за страна като нашата (Индия)“, казва Мук хопадхияй.

Около 5 % от всички пациенти с рак са резистентни на химиотерапия, твърди онкологът Субир Гангули. „ Успешната химиотерапия би трябвало да потисне болестта за 12 до 18 месеца. В някои случа, раковите клетки се регенерират за 3 – 4 месеца, което е сигнал за проблем. Ако аспиринът може да ги накара да реагират на химиотерапия, това би било огромно открити“, обяснява Гангули.

(*раковите стволови клетки са ракови клетки, които притежават характеристиките на нормалните стволови клетки, имащи  най-вече способността да предизвикват развитието на всички типове клетки, открити в дадена туморна проба. Ето защо те са туморогенни. Те могат да образуват ракови формирования чрез процеса на себевъзстановяване, присъщ на стволовите клетки и диференциация в множество клетъчни видове. Предполага се, че раковите стволови клетки се задържат продължително като обособена популация,  предизвикват рецидив и метастази и подпомагат развитието на нови тумори. ) – източник – https://en.wikipedia.org/wiki/Cancer_stem_cell

прочети още научно доказани ползи на аспирина

Източник:
Aspirin Suppresses the Acquisition of Chemoresistance in Breast Cancer by Disrupting…
Aspirin lifeline for end-stage cancer? – Times of India