fbpx

  Полезността на карнозната киселина, съдържаща се в подправката Розмарин, е отдавна добре позната най-вече със своето благоприятно действие върху зрението. Широко разпространена в хранителната индустрия и чрез употребата й като естествен консервант, карнозната киселина притежава още редица полезни действия, които тепърва предстои да бъдат доказани. Съвременните научни експерименти, които ще разгледаме и в тази статия са насочени към нейното влияние върху процесите на загуба на телесни мазнини и изграждане на чиста мускулна маса.

  Първото такова изследване е проведено от корейски експерти в областта на здравословното хранене. Използвайки метода ин-витро, азиатските изследователи, поставили млади мастни клетки във водна среда с различна концетрация на карнозна киселина. Киселината възпрепядствала растежа на мастните клетки, a колкото по-концетрирана била средата, толкова по-малко мазнини успявали да складират клетките.

carnosicacidweightlossdrug  Карнозната киселина ограничила производството на протеин PPAR-gamma и ензим SCD1, който синтезира мастните и олеиновите киселини в мастните клетки. Наблюдава се, че при наднормено тегло и злокачествени форми на рак SCD1 е особено завишен.

  Друго проучване на клетъчни биолози от Университета Дънди в Шотландия, отново базирано на метода ин-витро, се заело да докаже анаболните ефекти от карнозната киселина. За тази цел шотландските изследователи изложили мускулни клетки на карнозна киселина, доказвайки че колкото по-дълго и концентрирано мускулните клетки се третират с киселината, толкова по-голямо е количеството на усвоената от тях глюкоза.

  Карнозната киселина успешно увеличила количеството на усвоената  от клетките глюкоза, дори и при наличието на инсулин.При наличието на вортманин и PI103 (инхибитори на ензимът фосфоинозитид 3-киназа) това вече не било възможно.

  Учените третирали други клетки, в които ензимът APMK да бъде неработещ. Този ензим се активира при физически упражнения и фастинг, увеличавайки чувствителността към глюкоза на мускулните  клетки. Някои от инсулиновите бустери, с които индустрията на хранителни  добавки експериментира работят с APMK. Карнозната киселина обаче не се нуждае от този ензим, за да напомпа мускулите с глюкоза.

  След тези експерименти, корейските и шотландските учени направили предположенията, че карнозната киселина може да бъде полезна при лечението на рак, за справяне с наднорменото тегло и увеличение на мускулната маса в тялото. Въпреки позитивните резултати на ин-витро изследванията, липсата на реални експерименти с хора оставя тази тема отворена за по-нататъшни проучвания.

Източници:

J Cancer Prev.

Cell Signal.

Carnosic acid: potential slimming aid from rosemary