fbpx

В днешно време консумацията на храни с животински произход се свежда основно до приемането на месо и млечни продукти, докато вещества като желатинът губят все повече от своята популярност. В близкото минало обаче нещата стояли по съвсем различен начин. Преди да започне масовата преработка на храните, хората консумирали често не само мускулните меса, ами и различни части от организма на животните. По този начин си набавяли целия животински баланс на аминокиселините, осигурявайки по-добра подръжка на всички биологични процеси в тялото. Такъв баланс, естествено, можем да постигнем и ние чрез приготвянето на домашни костни бульони или чрез директната консумация на желатин.
Желатинът се състои от протеини, вода и минерални соли. Извлича се чрез преработката на кости, хрущяли и други остатъчни животински продукти. Той не притежава вкус и цвят, което позволява комбинации с различни сладки и солени храни. Днес, желатинът се използва най-често именно в сладкарството като продукт за жилиране на кремове и приготвяне на сладка и конфитюри.

натурален желатин

Консумацията на желатин има редица полезни действия за организма. Преди всичко, като източник на протеин – във всеки 10г желатин се съдържат по 6 г протеини. Той подобрява изключително храносмилателната система, а оттам и състояния като хранителни алергии и непоносмости. С високото си съдържание на колаген, желатинът оказва позитивно влияние и върху състоянието на костите и ставите, косата, кожата,ноктите и зъбите. Чрез него можете да се освободите по-лесно от излишните килограми и токсините в тялото. Освен всичко това, желатинът има благоприятно въздействие и при безсъние и анемия.
Трудно е да изброим на едно място всички полезни свойства, които желатинът притежава. За това, най-добре е да се постараем да приемаме достатъчно от него в ежедневието си, възползвайки се максимално от позитивното му въздействие върху организма.

вземи натурален желатин тук