fbpx

Чувствате се твърде мазни? Вземете две капсули Алое вера на закуска и още две с обяда, правете това в продължение на два месеца и познайте какво ще стане? Ще загубите почти килограм мазнини и ще качите половин килограм чиста мускулна маса. Като участниците в изследването, направено от учените Ho-Chun Choi и Seok-Joong Kim от Националната университетска болница в Сеул, Южна Корея.

Алое вера
Алое вера е растение, използвано в козметиката от хиляди години. Ако не сте алергични, напълно безопасни за вас ще бъдат и продуктите, добивани от него. Екстракти от алое вера все по-често се добавят в храни и хранителни добавки, популярността му непрекъснато нараства.
Според някои токсиколози алое вера съдържа слабително вещество, наречено алоин, която е антрахиноново. FDA (Food and Drug Administration) реши през 2002 г., че това вещество не може да бъде използвано в лаксативи (очисителни средства), докато неговата безопасност не бъде гарантирана. Според FDA алоин може да е канцерогенно.
Подготовка
Ние не знаем дали това вещество е налично в добавките на алое вера, с които корейците са правили тестове. Всяка от капсулите съдържа алое QDM комплекс: 147 мг обработен гел от алое вера и 3 мг алоезин. Потенциално рисковото алоин обикновено се намира в гела от алое вера.
Проучване
В проучването си корейците използвали 120 пациенти – всички с наднормено тегло и с диабет тип 2, първи стадий. На половината от тях давали плацебо в продължение на 8 седмици. Другата половина приемали всеки ден по четири капсули, съдържащи екстракт от алое вера.
Резултатите
В 8-те седмици , през които продължил експериментът, пациентите, приемали алое вера, загубили 0,9 кг мазнини и придобили 0,6 кг мускулна маса.

Алое вера като добавка за отслабванеАлое вера като хранителна добавка за отслабване

HOMA-IR, мярка за инсулинова нечувствителност, намаляла при потребителите на алое вера. Нивото на кръвната захар на гладно също намаляло. Този ефект бил вече известен от предишни изследвания върху животни.
Корейците не са много сигурни как точно работи добавката. Изглежда те считат, че алое вера подобрява структурата на тялото, като прави клетките по-чувствителни към инсулина.
Заключение
Според корейските учени алое QDM комплекс намалява телесното тегло и телесните мазнини и подобрява чувствителността към инсулина при пациенти със затлъстяване и в начално диабетично състояние. Но все още няма достатъчни проучвания за ефекта от продължителната употреба на комплекса за Aloe QDM при пациенти с явен диабет.
Смята се, че е добре да не се използват добавки за отслабване и храни, които съдържат алое вера, докато не е напълно сигурно, че растението е безопасно. Подобно на FDA през 2002 г., токсиколози от Националния център за токсикологични изследвания в САЩ през 2006 г. също заявили, че не са напълно сигурни в надеждността на храни и хранителни добавки, съдържащи алое вера. Известно е, че плъховете, на които е слаган екстракт от растението в питейната вода, развиват рак.

 

Източник: Nutrition. 2013 Sep