fbpx

Не само протеинът храни мускулите и изгаря мазнините. Съставките Бетаин и Холин, които можем да си набавим чрез храната или с допълнителна суплементация, оказват супер позитивен ефект върху желаната от всички композиция на тялото – с повече чиста мускулна маса и по-малко телесни мазнини.

Холинът или Витамин B4 се открива в жълтъка на яйцата, месото, рибата, скаридите и прясното мляко. Той играе важна роля в транспортирането на мастни вещества и протеини в тялото, освен това преставлява един от градивните елемнти на клетъчните мембрани.

Бетаинът е метаболит на аминокиселината Глицин. Откриваме го в цвеклото, спанака и в много от зърнените храни. Бетаинът, познат още като Триметилглицин играе ролята на “донор на метил” в организма и подпомага баланса на вода в клетките.

Редица експерименти* с животни и хора вече доказаха, че суплементацията с Витамин В4 и Триметилглицин (поотделно) подобрява композицията на тялото, затова днес ще обърнем внимание на едно мета изследване на канадски епидемиолози, което разкрива ефекта от редовната консумация на храни, богати на Холин и Бетаин.

Това изследване било проведено с подкрепата на Memorial University. В него са анализирани база данни от 3214 жители на Нюфаундленд. Освен подробности относно диетата, канадските учени разполагали с изследвания, с помощта на които определили процентното съотношение на мускули и мазнини в телата на участниците.

Резултатите показват, че хората, които приемат по-големи количества Бетаин и Холин с диетата си, имат по-малко телесни мазнини.

Участниците с повече чиста мускулна маса отново са тези, които приемат по-големи количества Бетаин и Холин с храната.

Мета анализът на канадските епидемиолози потвърждава и обобщава резултатите от всички досегашни изследвания върху оптимизиращия ефект, който Бетаинът (Триметилглицин) и Холинът (Витамин B4) могат да имат върху състава на човешкото тяло. Това показва още веднъж, че съобразяването с количествата протеини, въглехидрати и мазнини съвсем не е всичко, от  което имаме нужда в търсенето на максимални ползи от режимът на хранене.

* http://www.mdpi.com/2072-6643/10/2/131

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23967897

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22976217

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25031675

Източник:

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0155403