fbpx

Хората с ниски нива витамин D в кръвта е много по-вероятно да развият диабет от втори тип, в сравнение с тези, които имат добър витамин D статус. Това става очевидно след епидемиологично изследване, публикувано в PloS One.

Изследването анализира база данни от 903 жители на Калифорния, които били клинично тествани в периода 1997-1999г. Средната възраст на участниците  била 74 години. По това време, никой от тях не е диагностициран с диабет тип 2. Учените следили здравословното състояние на доброволците в следващите 10 години.

Според резултатите, вероятността хората с високи нива витамин D в кръвта да развият диабет е пет пъти по-малка, в сравненние с тези, които страдат от дефицит на добрия витамин.

Заключението на учените не се променило, дори след елиминиранто на всички останали фактори за развитието на диабет, произтичащи от начина на живот на участниците в това изследване.

За щастие, ни предстоят именно месеците, в които дефицитът на витамин D трудно би могъл да бъде реална заплаха. Нужни са не повече от 30 минути излагане на слънце, за да може организмът ни да си набави необходимото количество витамин D, по най-естествения за него начин.

Източник:

PLoS One. 2018