fbpx

Без значение какъв вид тренировки предпочитате, включването на стречинг може единствено да подпомогне по-лесното изпълнение на вашите цели в залата. Редовният стречинг предпазва от контузии, подпомага функционалността на мускулите и мобилността на ставите, облекчава болката при мускулна треска и подпомага възстановяването след тренировка, освобождава стреса от тялото и мн.др.

За да сме максимално точни, трябва да отбележим, че съществуват различни видове стречинг. Този, за който говорим днес е статичният или познат още като пасивен стречинг – разтягане на мускулите с плавен и контролиран натиск, задържане в позиция (10-30сек.), последвано от бавно отпускане.

В повечето случаи, упражненията за пасивен стречинг се използват във финалната част на тренировката. Но ето, че според учени от Brigham Young University в Хавай, с отделянето на специален ден за стречинг можем дори да увеличим силата си.

В това проучване взели участие 32-ма доброволци (16 жени и 16 мъже), без особен опит в тренировките с тежести. Участниците били разделени в две групи – първата група [WT] тренирала два пъти седмично мускулите на краката с фитнес уреди за бедрено сгъване, бедрено разгъване и лег преса. Упражненията били изпълнени в три серии с максималната възможна тежест за 8 повторения, с 2 минути почивка между сериите. Всяка тренировка завършвала с 3 позиции за стречинг.

                   

Доброволците от втората група [WT+ST] изпълнявали същата тренировъчна програма с тежести, но веднъж седмично разтягали допълнително мускулите на краката си с още 15 позиции за стречинг.

8 седмици по-късно – резултатите относно композиция на тялото(тегло, % мускулна маса, % мазнини) в двете групи били почти еднакви, но що се касае до сила, участниците от WT+ST групата показали по-голям прогрес. В таблицата по-долу може да сравните резултатите от опитите за единични повторения с максимална тежест на двете групи.

N – Newton

1 Newton=100 гр

Добрата новина е, че в ”деня за стречинг” дори не е нужно да напускате дома си. Имате нужда само от една постелка, лична мотивация и постоянство. Съвсем скоро ще осъзнаете, че сте способни на неща, които до скоро са били истинско предизвиктелство за вас в залата.

Източник:

J Strength Cond Res.