fbpx

Както вече писахме, сокът от лук влияе мигновено върху тестостероновите нива на лабораторни животни. Но дали това е така и при хората? Човешкият стомах често има проблеми при приемането на сок от Allium cepa (лат. име на лук), което означава, че директната консумация на този зеленчук не е най-добрият вариант. Както обикновено, индустрията за хранителни добавки има отговор: изследване над животни, публикувано в Acta Poloniae Pharmaceutica от учени от Индоре, Индия, доказва , че екстрактът от лук повишава нивата на тестостерона.
Както колегите си от Йордания, изледователи от колежа Смитри по фармацевтика (Smriti College of Pharmaceutical Education) в Индия търсили евтин начин за лечение на импотентността при мъжете. Индийците, както своите колеги от Йордания, направили експеримент с лабораторни плъхове, като им давали по 10 мг парокситин на килограм телесно тегло.
Парокситинът подтиска сексуалните функции в мъжките плъхове. След това учените изследвали дали екстрактът от лук ще доведе до подобрения в сексуалното представяне на животните.
Индийците направили екстракта сами, снимката по-долу показва тяхната рецепта (оригинал на английски)

Екстракт от лук повишава нивата на тестостеронa

Етил ацетат [химична структура отдясно] е активната съставка в лакочистителите. Той също се намира в много малки количества в бонбони, парфюми и плодове.
В продължение на една седмица учените давали на своите лабораторни животни през устата всеки ден по 200 мг екстракт на килограм телесна маса. Човешкият еквивалент на тази доза ще бъде около 2-3 грама екстракт дневно.

В края на седмицата изследователите поставили сексуално отзивчиви женски в клетката на мъжките. Те броили секундите, за които мъжките били привлечени от женските [Mount Latency], за да се случи проникване [Intromission Latency] и се стигне до еякулация [Ejaculation Latency].
Колкото по-малко били секундите на изчакване, толкова по-добра била сексуалната активност на животните. Както можете да видите на графиката по-долу, екстрактът подобрява сексуалната активност на плъховете.

Екстракт от лук повишава нивата на тестостеронa

Учените наблюдавали също колко често мъжките „забелязвали“ женските, колко често прониквали и колко често еяколирали. И пак да повторим, екстрактът от лук повишил либидото на плъховете, които получавали пароксетин.

Екстракт от лук повишава нивата на тестостеронa

Било измервано и времето, необходимо на плъховете да предприемат второ съвкупление. “Времето за възстановяване” в групата, приемала пароксетин, било по-дълго, отколкото в контролната група, но било значително съкратено, когато им давали екстракт от лук.

„Следеякулационният интервал се счита за индекс на потентността, либидото и нивото на възстановяване след чифтосване“, се казва в статията. Поради това значителното намаляване на този интервал в групата на мъжките плъхове, третирани с етил ацетат, означава по-високо либидо от групата, третирана само с пароксетин.
В заключение изследването демонстрира, че Allium cepa и получениата етил ацетатова фракция има потенциал за възстановяване на нормалното сексуално поведение при експерименталните животни.

Източник:  Acta Pol Pharm. 2013