fbpx

Тодорка Иванова – Тоди, се бори достойно в категорията женска физика с представителки на световния елит, съдиите оцениха веднага успешната й работа

Здравейте, приятели на фитнеса и културизма. Наскоро (13 – 15.11.2015 г.) приключи световното първенство на международната федерация по културизъм ( IWBB) . Това е най-голямата аматьорска федерация в този спорт, призната от спортните министерства в над 150 държави, в която членува и официалната федерация на България по културизъм и фитнес (BBBFF).
Тодорка Иванова mega gearСветовното първенство на IFBB за аматьори е състезанието с най-висок ранг. На него всички страни членки представят своите най-добри състезатели и обикновено излизат с А и Б отбори, за да покажат колкото се може повече атлети от своите страни и да завоюват повече призови места. IWBB отдавна прави постъпления за приобщаване към олимпийските спортове и поради тази причина големите международни форуми – европейско и световно първенство – протичат при много строги правила и с допинг контрол, извършван от WADA, за разлика от всички останали турнири.
На световното първенство IFBB World Fitness Championship 2015 г. в Будапеща, Унгария, България участва с няколко състезателя в категория бикини фитнес (bikini fitness): Елена Минчева, Мая Пулийска и Биляна Йотовска. Валентин Петков, Мирослав Йончев и Иван Георгиев се състезаваха в категория мъжка физика (men’s physique), а в категория женска физика (women’s physique) се представи Тодорка Иванова- Тоди.
На световното първенство състезанието протича в няколко кръга . Снимки от състезанието
I. Елиминации – в този кръг от всички участници се избират 15, които формират полуфинала. Състезателите се извеждат на групи и изпълняват задължителните пози.
II. Полуфинал – в този кръг от 15 участници се избират 6, които ще са финалисти. Полуфиналът протича в 2 части. В първата полуфиналистите се извеждат пред съдиите в групи по 5 и изпълняват задължителните пози за сравнение и оценка на техните физики. Във втората част съдиите извикват състезатели, които да сравнят допълнително за доуточняване, ако имат някакви съмнения за класирането (тук има възможност за показване на един състезател в по добра светлина, ако някой съдия го предпочита).
III. Финали – финалистите са определени, по 6 от категория. Съдиите ги оглеждат още веднъж в задължителните пози и изпълняват волни съчетания (ако категорията го изисква ), където всеки си показва силните страни, показва атлетизъм и балансирана физика.

Тодорка иванова xenobg

Тодорка иванова xenobg

Обяснявам всичко това, за да се добие представа как в се излъчват победителите в такива състезания и какво коства на състезателите, понякога часове зад сцената и напрегнати минути на нея, за да се стигне до минута слава (евентуално). До момента единствената българка, класирана на финала на световно първенство на IWBB бе Биляна Йотовска през 2014 г. в Канада в категория бикини. Петото място на Тоди в категория женска физика е най-високото класиране на българка на световно първенство на IWBB. Категорията й бе много оспорвана сред участнички, които излизат вече на няколко световни подред, но физиката й бе забелязана веднага от съдиите, които в първия рунд я поставят на 3-то място веднага след двете бразилки. Ще уточня, че тенденциите в тази категория са да не се допускат крайности и мъжки вид , за което бе и премахната категорията жени културизъм .
Във втория рунд обаче Тоди получава повече наказателни точки, което позволява да се размести класирането! И в последния кръг с волното позиране под музикален съпровод тя пак е класирана на 3-то място по точки.
В крайна сметка наказателните й точки от втория рунд я изравняват с представителката на Испания и има 5 точки повече от излизащата на трето място представителка на Беларус. Петото й място е заради 2-те точки повече от втория рунд спрямо испанката.
Виждате как понякога може да се разминеш с медал и дори с титла, но на големи състезания е така – съществуват редица фактори ,които могат да променят класацията в този субективен спорт.
Важните неща за Тоди са, че физиката й бе забелязана веднага, а съдиите оцениха добрата й работа. Тоди показа, че е готова да се пребори със световния елит в категория женска физика още при първото си явяване на такъв висок форум. Пожелавам й да работи все така упорито и да покори световния връх.

Очаквайте интервю с нея, в което тя ще представи личните си преживявания от това състезание.

 

Източник снимки и глаерии от състезанието:

EastLabs.sk

Team-andro.com