fbpx

Колкото по-високо съдържание на магнезий в кръвта имат по-възрастните хора, толкова повече сила имат. Това е заключение на италианско епидемиологично проучване, направено от университета в Палермо, върху 11 000 души на възраст между 60 и 70 години. Магнезият увеличил силата на възрастните италианци – те могли да затворят тренировъчна пружина, да вдигнат повече килограми с прасците си и на екстензиите за бедра.

Правдоподобна е теорията, че повече магнезий прави мускулите по-силни. Митохондриите в мускулните клетки се нуждаят от магнезий за АТР енергия на молекулата. Клетките използват магнезий за производство на защитни ензими. При твърде малко магнезий се увреждат ДНК и други важни молекули.
Има 15-годишно изследване, според което магнезиева добавка увеличава скоростта, с която силови атлети подобряват своите постижения. [J Am Coll Nutr. . 1992 юни; 11 (3): 326-9] В проучването участниците консумират дневно 8 мг магнезий на килограм телесно тегло чрез храни и хранителни добавки. Това е около два пъти повече от дневното количество, което се препоръчва от диетолозите. От друга страна, съгласно американски статистики, почти 70 % от възрастното население приема твърде малко магнезий. 20 % от тях дори не успяват да консумират половината от препоръчителната дневна доза. Това е така, защото магнезий съдържат храните, които не ядем често – плодове, тофу, ядки, фасул, грах, пълнозърнести храни… Може би скритият недостиг на магнезий в нашата диета може да обясни успеха на старото проучване.
Изследването е проведено от Лори Брила(Lorrie Brilla) – учен, който също направи изследвания на магнезийев креатин.
Но да се върнем към италианското епидемиологично проучване. Изследователите открили връзка между мускулната сила и магнезия (на диаграмата по-долу)…… за силата която субектите са били способни да развият правейки лег екстензии. ………

Концентрацията на магнезий в кръвта е показана на тертили(tertiles): първата е 33 процента с най-ниската концентрация, втората е 33 процента със средна концентрация и третата – 33 процента с най-високата концентрация.

Епидемиологично проучване: повече мускулна сила с повече магнезийОблаците от точки в графиката по-долу също дават представа за връзката между нивото на магнезий и мускулната сила. Белите кръгове са за мъжете, черните – за жените. Линиите показват статистическите отношенията между мъжете и жените.

Епидемиологично проучване: повече мускулна сила с повече магнезийОтношенията са скромни, но значими.