fbpx //*** post tags***/

Дали чрез плодовете, които ядете (или не ядете), саботирате ли здравето на щитовидната си жлеза?

Това е важно да се разбере, но повечето „специалисти по щитовидната жлеза“ дори не са наясно с това.

Но ако сме научили нещо, дори и най-малките детайли могат да направят голяма промяна.

Вземете например хормони …

Говорим много за това как хипотиреоидизмът създава различни хормонални дисбаланси в тялото ви. И как тези хормонални дисбаланси продължават вашия хипотиреоидизъм.

И все пак знаехте ли, че тези щитовидни хормони съществуват и в храните, които ядете? …

… дори във вашите плодове и зеленчуци.

Точно така, храната, която консумирате, може директно да допринесе за хормоналните ви нива и да повлияе на функцията на щитовидната жлеза.

Ето защо трябва да намалите или елиминирате шестте плода с високо съдържание на серотонин, които ще споделя с вас само за секунда.

Но преди да го направя, важно е да разберете защо серотонинът е опасен, особено за страдащите от щитовидната жлеза.

(ВАЖНА ЗАБЕЛЕЖКА: Плодовете като цяло са важни за регулиране на функцията на щитовидната жлеза. Въпреки това, не всички плодове са еднакво полезни. Избягването или ограничаването на всички плодове в диетата ви ще допринесе за задълбочаване на хипотиреоидизма.)

Серотонин: Не е чак толкова „щастливият хормон“

Може би сте чували за Серотонина от гледане на реклами за антидепресанти или чрез дълбоко дезинформативни здравни съвети.

Често го наричат ​​”щастливия хормон”, но истината всъщност е доста по-различна.

Защо изобщо серотонинът се рекламира по този начин?

Вече десетилетия компаниите отправят тези твърдения, предлагайки на пазара „селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин” (SSRI) антидепресанти, които в най-добрия случай имат непредвидим ефект, а също така правят тези компании милиарди долари печалба.

И все пак предполагаемата връзка между ниските нива на серотонин и депресията никога не е правена.

Мишките, генетично изчерпани от мозъчния им серотонин, не проявяват депресивен поведенчески фенотип.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25089765

„Ние предположихме, че тези мишки ще покажат дълбок поведенчески фенотип, показателен за депресия. Въпреки това, TPH2 – / – мишките не се различават от дивия тип контрол при който и да е от тези тестове и в някои случаи са по-устойчиви на развитието на поведение, подобно на депресия, отколкото на дивия тип контрол. “

Всъщност, ако серотонинът беше “щастлив хормон”, хората с хипотиреоидизъм биха били сред най-щастливите в света …

… тъй като е известно, че хипотиреоидизмът насърчава свръхпроизводството на серотонин.

Контрол на хормоните на щитовидната жлеза на серотонин в развиващия се мозък на плъхове.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1124320

„Влиянието на хормона на щитовидната жлеза върху серотонина е проучено в различни области на мозъка на плъховете. Хирургичната тиреоидектомия на възрастни мъжки плъхове доведе до значително повишаване на нивото на серотонин в хипоталамуса, но не оказва влияние върху този биогенен амин в мозъчния ствол и базалните ганглии. […] Данните предполагат, че щитовидният хормон може да окаже важно регулаторно влияние върху метаболизма на серотонин в развиващия се мозък. “

Вместо това хората, които имат хипотиреоидизъм, често изпитват ужасен стрес и тревожност.

(ЗАБЕЛЕЖКА: Търсите някакво облекчение от безпокойството? Намерете нужните ви отговори в тази публикация на тема „Хипотиреоидизъм и тревожност: Как да се освободите от страха и тревогата“.)

Това е така, защото в действителност серотонинът е вроден хормон на стреса, който задейства реакцията „борба или бягство“ в мозъка, което е естествен, неволен отговор, предназначен да ни спаси от смъртна опасност.

В допълнение, серотонинът е добре известен и за подтискане на функцията на щитовидната жлеза.

Защо серотонинът е лош за хипотиреоидизма?

Както бе споменато по-горе, страдащите от щитовидната жлеза обикновено имат завишени нива на серотонина.

И серотонинът задейства производството на естроген, кортизол, пролактин и възпалителен хистамин …

… изненадващо, всички от тях потискат функцията на щитовидната жлеза.

Това насърчава нещо, което наричам цикъл на хипотиреоидизъм-серотонин, което може да ви хване в състояние на хипотиреоидизъм.

ХИПОТИРЕОИДИЗЪМ СЕРОТОНИНОВ ЦИКЪЛ

За щастие можем да прекъснем този цикъл и да помогнем едновременно да възстановим нормалната функция на щитовидната жлеза.

Можем да направим това отчасти, като намалим нивата на серотонин.

Избягването на храни, които естествено съдържат по-големи количества серотонин, със сигурност може да помогне.

Това включва следното…

6 високо-серотонинови плода, които трябва да се избягват

Въпреки че плодовете със сигурност са важен източник на хранителни вещества, подсилващи щитовидната жлеза в нашата диета, не всички плодове са създадени равно полезни.

Всъщност има няколко плода, които съдържат много високи нива на серотонин.

Може да се изненадате от някои от плодовете в този списък, тъй като те се считат за изключително здравословни, дори наричани от много уебсайтове за диета „суперхрани“.

И макар да е вярно, че тези плодове съдържат важни хранителни вещества, мога да ви уверя, че можете да намерите онези хранителни вещества в други плодове, които поддържат щитовидната жлеза, вместо подтискащи щитовидната жлеза.

Казвал съм го преди, „Дозата прави отровата“ и

и тези 6 плода имат най-високите нива на серотонин.

Ето списъка с плодовете, които съдържат най-високите нива на серотонин:

Плантан (тегло 30,3 ± 7,5 µg / g) /представлява плод, подобен на банан, който обикновено не се консумира суров, защото не е много сладък, но пък е богат на нишесте и се ползва като заместител на хляб и картофи/

Ананас (тегло 17,0 ± 5,1 µg / g)

Банан (15,0 ± 2,4 µg / g тегло)

Киви (тегло 5,8 ± 0,9 µg / g)

Сливи (тегло 4,7 ± 0,8 µg / g)

Домати (тегло 3,2 ± 0,6 µg / g)

– От съдържанието на серотонин в храните: ефект върху отделянето на 5-хидроксииндолеоцетна киселина в урината. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2413754

И така, какво можем да направим за отрицателното влияние на серотонина върху здравето на щитовидната жлеза и общото благосъстояние?

Трябва да го спрем при източника.

Трябва да намалим или премахнем изцяло тези плодове с високо съдържание на серотонин от нашата диета, както и да балансираме приема на триптофан, химикала, който тялото използва за производството на серотонин.

Освен това трябва да добавим храни, които поддържат щитовидната жлеза, към нашата диета, която може да помогне за контролиране на количеството серотонин, произведено в организма.

Плодовете са важни за поддържане здравето на щитовидната жлеза.

Важно е само да се съсредоточите върху правилните плодове, а не върху грешните.

Така че … Вместо да ядете храни, които могат да попречат на здравето на щитовидната ви жлеза, съсредоточете се върху храни, които могат да помогнат.

Ето и линк към оригиналната статия : https://www.forefronthealth.com/hypothyroidism-fruits-to-avoid/?fbclid=IwAR2NlMoVnwFjXRQBHCYfOMhUp8KUeE8W0Gm5kD-Mpwqv1sHeJ3iryqd7CRY

https://www.facebook.com/groups/360461317933705/search/?query=6%20%D0%9F%D0%9B%D0%9E%D0%94%D0%90%20%D0%A1%20%D0%92%D0%98%D0%A1%D0%9E%D0%9A%D0%9E%20%D0%A1%D0%AA%D0%94%D0%AA%D0%A0%D0%96%D0%90%D0%9D%D0%98%D0%95%20%D0%9D%D0%90%20%D0%A1%D0%95%D0%A0%D0%9E%D0%A2%D0%9E%D0%9D%D0%98%D0%9D%2C%20%D0%9A%D0%9E%D0%98%D0%A2%D0%9E%20%D0%9C%D0%9E%D0%93%D0%90%D0%A2%20%D0%94%D0%90%20%D0%9F%D0%9E%D0%9F%D0%A0%D0%95%D0%A7%D0%90%D0%A2%20%D0%9D%D0%90%20%D0%97%D0%94%D0%A0%D0%90%D0%92%D0%95%D0%A2%D0%9E%20%D0%9D%D0%90%20%D0%A9%D0%98%D0%A2%D0%9E%D0%92%D0%98%D0%94%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%90%20%D0%96%D0%9B%D0%95%D0%97%D0%90&epa=SEARCH_BOX

Share This