fbpx //*** post tags***/

Въглехидратите са топ тема когато говорим за фитнес, хранене и здравословен начин на живот. Съвременните проучвания вече успяха да развенчаят редица от митовете, доказвайки че е по-добре да приемаме богатите на въглехидрати храни вечер или, че редовната консумация на паста може да ускори резултатите от диетата ни за отслабване.

Според генетика Шарън Моалем “крекер-теста” може да покаже на всеки човек скоростта, с която организма му усвоява въглехидратите. През 2016 година Моалем издава своята книга “The DNA Restart”, в която съветва всички ни да “отключим своя уникален генетичен код, да се храним според гените си, да се отървем от излишните килограми и да преобърнем процеса на стареене”.

В новия документален филм на BBC ”Истината за…въглехидратите” , д-р Ксанд ван Тюлкен прилага на практика теста с крекера върху група студенти. “Истината е, че някои от вас могат да ядат колкото искат въглехидрати, докато други могат само да ги гледат”, казва Тюлкен, добавяйки, че той самият принадлежи към втората група хора, някога е тежал цели 120кг.

Студентите трябвало да дъвчат безсолен крекер в продължение на 30 секунди и да вдигнат ръка когато вкуса в устата им започне да става сладък. Един от студентите вдигнал ръката си след 17 секунди, друг след 35, а някои студенти изобщо не усетили сладкия вкус на крекера.

17 секунди – доста бързо“, коментира Тюлкен. Според проучването на Моалем това се дължи на ” високата концентрация на ензимът амилаза в устата, който смила големите молекулите на нишестето, превръщайки ги в по-малки захарни молекули, чиито вкус може да бъде усетен”. Добавяйки “това означава, че ти можеш да консумираш въгледрати, без да се ограничаваш”.

Студентите, които усетили сладък вкус в устата си след повече от 30 секунди и тези, които не го усетили  въобще, имат ниска концентрация на ензима амилаза в устата си – една от индикациите за ниска толерантност към въглехидратните храни, от което би следвало те да бъдат приемани с известни ограничения.

Според д-р Ксанд ван Тюлкен теорията на генетика Шарън Моалем е все още нова и непозната за повечето хора.”Крекер-теста” обаче е един от най-лесните и достъпни начини сами да определите собствената си толерантност към въглехидрати. Повечето крекери, които можем да закупим от магазина са с добавени овкусители, за това ако сте любопитни да опитате този тест, потърсете крекери без подправка или просто пригответе една порция в домашни условия.

Източник:

Sciencealert

Share This