fbpx

Хормонът мелатонин, който се отделя по време на първата фаза от съня е една наистина изключителна субстанция. Редица проучвания вече затвърждават предположенията, че мелатонинът има редуциращ ефект върху нивата на естрогена и количеството мазнини в тялото. Мелатонинът има позитивно влияние и върху процеса  на изграждане на мускулна маса. Не на последно място, той се грижи за нашето общо здраве и дълголетие.

Индийски биохимици откриха, че можем да засилим позитивните ефекти от мелатонина с приема на кофеинова киселина и кверцетин чрез богата на плодове и зеленчуци диета.

Първоначално индийските учени поставили за наблюдение в три епруветки мелатонин, малатонин с кофеинова киселина и мелатонин с кверцетин. Мелатонинът бил инкубиран с чернодробни микрозоми.

Във взаимодействието си с хормона и двете субстанции ограничили неговия разпад.В черния дроб ензимът  CYP1A неутрализира действието на мелатонина. Кофеиновата киселина и кверцетинът показали свойството да потискат този ензим.

На следващия етап от проучването, индийските изследователи суплементирали орално лабораторни мишки с 5 мг мелатонин на килограм телесно тегло (в човешки еквивалент, такова количество мелатонин не е позволено за производство и продажба от фармацефтичните компании в Европа) . Отново действието на хормона било проследено както самостоятелно, така и комбинирано с 15 мг кофеинова киселина или с 15 мг кверцетин (стойности, които всеки човек може спокойно да си осигури чрез ежедневния прием на плодове, зеленчуци, билки или хранителни добавки). Този път учените наблюдавали и комбинация от 5 мг мелатонин, 7.5 мг кофеинова киселина и 7.5 мг кверцетин.

Резултатите от този експеримент показват ясно, че най-добър ефект се постига при комбинирано суплементиране с трите субстанции – мелатонин, кофеинова киселина и кверцетин.

Източник: Eur J Drug Metab Pharmacokinet. 2017