fbpx

Всички сме чували, че „закуската е най-важното хранене и не бива да се пропуска“. Много от вас със сигурност са срещали и мнението, че „ако пропуснете закуската, обезателно ще си наваксате с калориите по-късно през деня“. Колко истина има в тези твърдения, можете да прецените и сами, след като се запознаете с последните научни изследвания по темата.

Учени от Brigham Young University в САЩ провели експеримент с участието на  48 студента, които обичайно не закусват. Те били разделени в две групи – първата група продължила да следва досегашния си режим на хранене, втората последвала съвета на повечето диетолози и започнала да се храни сутрин.

Закусващите студенти от втората група започнали да качват по половин килограм телесни мазнини с всеки месец. Причината  – те започнали да консумират по-голямо количество  калории през деня, в повечето случаи под формата на въглехидрати.

 

 

Изследване на британски учени от University of Bath провежда подобен експеримент, в който взели участие 24 човека с наднормено тегло.

Експериментът проследил дали сутрешният фастинг би могъл да се отрази в приемането на повече калории по обяд. Учените измерили чувството за глад на участниците и няколко часа след обедното им хранене.

 

След сутрешния фастинг – не само, че не консумирали повече храна на обяд, участниците не изпитали по-голям глад и в часовете след това.

Тези две изследвания може да затвърждават една и съща теза, но при тях все пак отсъстват тестове след физическо натоварване. За да запълним тази празнина, ви предлагаме да разгледате с нас и резултатите от експеримента на американските изследователи от University of Scranton.

За своя експеримент, учените от САЩ наблюдавали 12 лекоатлетки на възраст от 18-30 години. 

Спортистите бягали 60 минути на пътека (на 60% от максималната си кислородна консумация) в два различни случая – след закуска и пропускайки сутрешното хранене.

В дните, в които не закусвали, лекоатлетките не изпитали по-голям глад, дори обратното – те консумирали по-малко храна до края на деня.

 

Според заключенията на спортните изследователи от САЩ и Великобритания, сутрешното хранене е по-подходящо за хората, които желаят по-бързо покачване на килограми (и все пак, ако търсите покачване в чиста мускулна маса, трябва да бъдете особено внимателни в избора си на храна сутрин). За всички останали, сутрешният фастинг е доказано ефективен начин  за редуциране на телесното тегло (в мазнини) и поддържането на добра физическа форма.

Източници:

LeCheminant GM. A Randomized Controlled Trial to Study the Effects of Breakfast on Energy Intake, Physical Activity, and Body Fat in Women. MSc Thesis, 2014.

Int J Obes (Lond). 2016

J Nutr Metab. 2016