fbpx

В статията „Най-добрата високопротеинова диета за отслабване включва таурин и глицин“ отворихме темата за ползите от приема на аминокиселината глицин  и в частност – нейното свойство да подпомага по-бързото изгаряне на мазнините в тялото. Този път ще обърнем внимание на някои от останалите ефекти, които глицинът може да има върху човешкото тяло.

Някои от интересните свойства на глицина са намаляване нивото на кортизол, засилване синтеза на DHT, подобряване на инсулиновата чувствителност, както и свойството му да служи като биомаркер за стрес.

Антикортизолните и андрогенни свойства на глицина го превръщат в перфектното алтернативно средство за изграждане на чиста мускулна маса. Бодибилдингът все още се доверява основно на класическите стероиди, но хранителната индустрия отдавна търси разнообразни методи за увеличаване на мускулния растеж при животните, които да не включват употребата на стероиди.

Анаболният ефект на протеина започва да отслабва с възрастта, поради което много хора над 30 години развиват в различна степен състоянието саркопения (загуба на мускулна маса).В този ред на мисли, съвременните изследвания по темата правят огромна крачка напред, доказвайки анаболните и антикатаболните свойства на натуралната и изцяло безвредна за организма аминокиселина глицин.

Необходимата дневна доза глицин варира между 1.5 g и 6 g дневно.  Както при много други суплементи, така и при  глицина, най-добър ефект се постига при приемането на минималната  доза (1.5 g). Естествено, такъв максимален ефект при малки дози може да се очаква, в случай че в тялото не протичат тежки възпалителни процеси.

http://jn.nutrition.org/content/146/12/2461.long

 

Glycine restores the anabolic response to leucine in a mouse model of acute inflammation.