fbpx //*** post tags***/

Често споменаваме понятието ендотоксин, а какво всъщност е ендотоксин?

Обикновените чревни бактерии произвеждат молекула, съдържаща аминокиселини и мастни киселини, липополизахарид /LPS/. Това е известно като “ендотоксин“. Ендотоксинът е структурна част от бактерията, която служи като бариера срещу някои от „екзотоксините“, произведени от други микроорганизми. Нашите черва и черният ни дроб бяха проектирани така, че ефективно да унищожат повечето присъстващи ендотоксини, преди да достигнат циркулацията. Жлъчните киселини имат детергентно действие в червата, което предпазва абсорбиращите повърхности на червата от вредните ефекти на ендотоксина.

При нормални обстоятелства черният дроб работи, за да попречи на ендотоксина да навлиза в кръвообращението, а естрогена да се задържа от клетките. При недохранване, хипотиреоидизъм, недостиг на протеини и стрес черният дроб позволява преминаване на естроген, без да бъде напълно инактивиран. Инхибирането на ендотоксините на тази система за детоксикация е само един от начините тя да повишава системно естрогена. Не забравяйте, че естрогенът е възбуждащ във всичките си биологични действия и в повечето тъкани е доказано, че това възбудително действие предизвиква оксидативен стрес.

Доктор Том Брюер показа, че дефицитът на протеин може и ще доведе до дефицит на Вит А и В, което ще потисне черния дроб от инактивиране на инсулин и естроген, което води до натрупване и токсичност. Всеки стрес ще увеличи възпалението, а възпалението повишава усвояването на ендотоксина!

Колко е вреден ?

1. Всичко, което дразни червата, ще увеличи абсорбцията на ендотоксина

2. Ако черният дроб не детоксикира естроген, вторичен спрямо ендотоксина, естрогенът ще стимулира пролактин, ACTH, бета клетките на панкреаса, NO, TNF, IL и ензимите, които за простагландини от PUFA.

3. Това ще увеличи пропускливостта на червата, водеща до автоимунитет.

4. Ендотоксинът е антитиреоиден, имуносупресивен и подпомага повишеното задържане на желязо в GI системата.

5. Показано е, че интензивните тренировки и фастинга увеличават производството на млечна киселина и амоняк, което може да увеличи абсорбцията на бактериален ендотоксин в тънките черва. Това е показано в експерименти с плъхове, които са хипогликемични.

6. Карагенанът ще увеличи производството и абсорбцията на ендотоксин.

7. Ендотоксинът води до повишаване на нивата на естроген в кръвта. Естрогенът изтегля албумина и водата от кръвта и го изтласква в тъканите, което води до нисък кръвен обем, хипонатриемия, оток, повишено съсирване на кръвта … и др.

8. При наличието на несмилаеми храни като PUFA, лактатът ще се произвежда чрез ферментация, която ще произвежда серотонин и ендотоксин.

9. Ендотоксинът е възбудител за вашите клетки, причинявайки им задържане на Са и естрогена, увеличавайки афинитета им към водата и води до много нарушения в ЦНС и ендокринната система.

10. Ендотоксинът повишава липидната пероксидация и инхибира глюкозното окисление

Референции:

http://www.jlr.org/content/50/1/1.full http://textbookofbacteriology.net/endotoxin.html http://www.drlera.com/bacterial_diseases/bacterial_endotoxins.htm http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20592272 http://diabetes.diabetesjournals.org/content/57/6/1470.full http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8450032 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8335381

ИЗТОЧНИК:

https://www.facebook.com/notes/%D1%85%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BD/533603380619497/

Share This