fbpx

  Независимо дали го осъзнаваме или не, често хранителните ни навици са доста неестествени. Започваме да се храним още от момента, в който сме се събудили и отново-ядем непосредствено преди да заспим. Но ако сме способни да разбием този вреден модел, установявайки режим с периодично гладуване, наистина можем да постигнем огромни промени, както във външния си вид, така и в общото си здравословно състояние. Според учените от института за биологични науки Салк (САЩ), чрез режимът на хранене с периодично гладуване изгаряме излишните мазнини, изграждайки повече мускулна маса в тялото. За да докажат тезата си, американските учени провели серия от опити с мишки.

  В рамките на експериментите гризачите приемали нормална храна, с която биха могли да доживеят напълно здрави до зряла възраст (N), храна състояща се от 60% мазнини (F) или храна, състояща се от 30% мазнини и 25% захари (FS). В случай, че на мишки бъде дадена богата на мазнини и захари храна, те обикновено започват да консумират още повече от нея, като естествено по този начин трупат излишно тегло и влошават здравословното си състояние.

  За период от няколко месеца на мишките било позволено да се хранят когато и по колкото желаят (A), в друг случай достъпът им до храна бил ограничен в рамките на 8-9 часа в денонощието. Интересно, във втория случай мишките успели да изконсумират почти толкова храна, колкото в периода без ограничения.

Таблиците по-долу описват телесния състав на мишките от различните групи, доказвайки че независимо от вида храна (здравословна  или нездравословна) режимът с периодично гладуване води до загуба на телесно тегло.

FAA = Шест месеца неограничен достъп до високомазнинна храна

FTT = Шест месеца хранене с високомазнинна храна в рамките на 8-9  часа в денонощието

FTA = Три месеца хранене с високомазнинна храна в рамките на 8-9  часа в денонощието,последвано от три месеца хранене с неограничен достъп до високомазнинна храна

FAT = три месеца хранене с неограничен достъп до високомазнинна храна, последвано от три месеца хранене с високомазнинна храна в рамките на 8-9  часа в денонощието

NAA = Шест месеца неограничен достъп  до здравословна храна

NTT = Шест месеца хранене със здравословна храна в рамките на 8-9  часа в денонощието

NTA = Три месеца хранене със здравословна храна в рамките на 8-9  часа в денонощието, последвано от три месеца неограничен достъп  до нормална/здравословна храна

NAT = Три месеца неограничен достъп  до здравословна храна, последвано от три месеца хранене с нормална/здравословна храна в рамките на 8-9  часа в денонощието

 

timerestrictedfeedingmakesyoufit2

При мишките, които приемали здравословна храна,  периодичното гладуване имало позитивен ефект върху изграждането на чиста мускулна маса.

timerestrictedfeedingmakesyoufit3

  В друг експеримент, опитните мишки били разделени на групи с различен хранителен режим за период от 12 седмици. След този период всяка от групите била подложена на физически тест с бягане до изтощение. Ето какви били режимите им на хранене и съответните резултати от теста.

NA = Неограничен достъп до здравословна храна

FA = Неограничен достъп до високомазнинна храна

9hFT = Хранене с високомазнинна храна в рамките на 9 часа в денонощието

12hFT = Хранене с високомазнинна храна в рамките на 12 часа в денонощието

5T2A = Хранене с високомазнинна храна в рамките на 9 часа в денонощието, в 5 дни от седмицата и неограничен достъп до високомазнинна храна в два дни от седмцата.

FSA = Неограничен достъп до високомазнинна (40%) и високозахърна (25%) храна

FST = Хранене с високомазнинна (40%) и високозахърна (25%) храна в рамките на 9 часа в денонощието

timerestrictedfeedingmakesyoufit4

  Резултатите сочат, че гладуването 15-16 часа в денонощието, освен всичко друго, подобрява и физическата издържливост. Гладуването  12 часа в денонощието показва минимален ефект. Особено интересен е фактът, че мишките, които приемали храна в рамките на определен период от денонощието, станали физически по-издържливи от тези,които имали неограничен достъп до здравословна храна.

  Режимът с гладуване за определени часове в денонощието подобрил инсулиновата чувствителност на животните, редуцирал синтеза на протеините-причинители на възпаления като TNF-алфа и интерлефкин 1-бета и подпомогнал действието на ензимите, вземащи участие в изгарянето на мазнини.

   Американските изследователи направили следните заключения : ” Резултатите от проведените експерименти осветяват огромния потенциал на режимът с периодично гладуване върху противодействието на метаболитните проблеми и затлъстяването. Бъдещите проучвания трябва да изследват и ролята на познатите регулатори на метаболизма и циркадния ритъм във възстановяването на енергията в организма по време на режим с периодично гладуване.”

Източник: Cell Metab.

[av_notification title=’*ПРОМО’ color=’custom’ border=” custom_bg=’#7999d8′ custom_font=’#ffffff’ size=’normal’ icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’]

[yikes-mailchimp form=”1″ description=”1″]

[/av_notification]