fbpx

Проучване проведено от изследователи на Университета Ан-Наджа (An-Najah) в Наблус, Палестина доказва, че инхалирането с няколко капки етерично масло от портокал или мента 5 минути преди тренировка подобрява значително функцията на белите дробове, оттам и капацитета на издържливост при физическо натоварване.

Палестинските учени включили в експеримента си 20 студента доброволци, разделени в две групи от по 10 човека. Всяка от групите преминала през физически тест с бягане на дистанция от 1500м. Преди втория си опит, първата група направила инхалация с етерично масло от градинска мента (0.02 мл. на килограм телесно тегло, смесено с 5 мл. физиологичен разтвор), а втората с масло от портокал.

Резултатите били смайващи. Благодарение на инхалацийте с натуралните етерични масла, студентите подобрили скоростта си на бягане с цели 12-15%.

Другият тест, който палестинските студенти преминали определил т.нар. обем на издишан въздух, измерен чрез последователно дълбоко вдишване и издишане. Колкото по-голям е този обем, толкова  повече кислород се поема от белите дробове. Тук отново резултатът затвърдил позитивното действие на инхалациите с мента и портокал, доказвайки че благодарение на тях дробовете увеличили своя обем издишан въздух.

Въпреки недвусмислено позитивните резултати от експериментите, палестинските учени останали скромни в своето заключение поради липсата на контролни групи и ограничения брой доброволци взели участие в опитите.

При всички положения този метод за увеличаване на издържливостта при физическо натоварване е изключително  лесен, приятен и здравословен. Освен, че ще подобри вашите резултати по време на тренировка, инхалирането с масло от портокал или мента води до още редица позитивни ефекти.

Маслото от портокал и маслото от мента повишават тонуса и доброто настроение, подобряват дейността на храносмилателната система, имат антибактериално и противовирусно действие. Все пак бъдете внимателни и не прекалявайте с употребата на маслото от мента, тъй като то може да повлияе и отрицателно на сексуалното желание.

Източник:

Journal of the International Society of Sports Nutrition