fbpx

[activecampaign form=1]

Всички знаем, че атлетите, диетолозите и маниаците на тема здравословно хранене имат особено отношение към въглехидратите. Въглехидратните храни са перфектен източник на енергия, но глюкозата, в която се превръщат след консумация, предизвиква процеси в тялото, които е по-добре да бъдат контролирани. Въглехидратите потискат изгарянето на мазнините в организма и забързват процесите на стареене на клетките.

Съвременните изследвания по темата доказаха, че е възможно да избегнем негативните последствия от приемът на въглехидрати като консумираме такива, които са приготвени от предишния ден.

През 2014г. Денис Робъртсън и Крис Ван Тюлкен от Университета на Съри (Великобритания) провели експеримент с помощта на студенти-доброволци, които консумирали паста в три различни случая. В първия случай пастата била сервирана топла непосредствено след приготвянето й, във втория случай била сервирана студена, един ден след като била приготвена и в третия – приготвена от предишния ден и стоплена преди консумация.

Изследователите били удивени от резултата. Студената паста редуцирала значително приемът на глюкоза. Най-впечатляващ бил резултатът в третия случай – консумирането на повторно стоплена паста направило глюкозата в изследванията на доброволците с близо 50% по-малко в сравнение с тези след консумирането на прясно приготвена топла паста.

Това откритие е валидно както за пастата, така и за ориза, картофите и всички останали въглехидрати, които се нуждаят от термична обработка преди консумация. Експеримент на изследователи от Шри Ланка, проведен през 2015г. потвърждава резултатите от изследването на Робъртсън и Тюлкен – два пъти по-малко глюкоза в кръвта на доброволци, консумирали ориз 12 часа след  приготвянето му, в сравнение с резултатите след консумирането на прясно приготвен ориз.

Може би вече сте любопитни да разберете къде се крие причината за тези наистина впечатляващи резултати. Ето какъв е отговорът на изследователите – въглехидратите в ориза, картофите, пастата, хляба и т.н съдържат 20% амилоза и 80% амилопектин. Глюкозата от амилопектинът се абсорбира много по-бързо от глюкозата от амилозата.

Молекули на амилопектина и амилозата

Молекули на амилопектина и амилозата

При готвенето на въглехидратите, хидрогените атоми на глюкозните молекули на амилопектина и амилозата се свързват в химични съединения, което затруднява значително тяхното усвояване от организма. В студено или претоплено състояние обаче въглехидратните храни подържат тези молекули отделни.

И още – в студените въглехидратни храни смилаемото нишесте, което е с доста висока калорийна стойност, се превръща в устойчиво или резистентно нишесте. Резистентното нишесте е изключително подходящо за хората, които желаят да свалят излишните килограми, без да подлагат тялото си на въглехидратен дефицит и естествено за всички, които се стремят към по-здравословен начин на живот. Повече информация по темата за смилаемото и резистентното нишесте можете да получите от нашата статия „Супер-палачинките“, с които изграждаме мускулна маса и изгаряме излишните мазнини.

 

Източник:  Food and Nutrition Sciences