fbpx

Логично е, когато искате да увеличите силата в горната част на тялото си, да го тренирате с по-големи тежести. Това, което не сме подозирали до сега, е че в този случай е по-добре да използваме по-малки тежести при изпълнение на упражненията за долна част. Това откритие е направено от америкнски учени от университета във Флорида (University of Central Florida). Резултатите от техния експеримент са публикувани в Журнал за силови и кондиционни проучвания (Journal of Strength & Conditioning Research).

В експеримента на изследователите от Флорида взели участие 20 мъже на възраст от 18 до 35 години, притежаващи опит в силовите тренировки. Мъжете били разделени в две групи: HI група и MP група. Участниците и в двете групи изпълнявали едни и същи упражнение, в едни и същи дни, но използвайки различни тежести.

Мъжете от HI групата тренирали всички мускулни групи с 88-90% от максималната тежест, с която изпълняват единично повторение. Те успели да изпълнят своите упражнения с 4-5 повторения.

Мъжете от MP групата тренирали горната част на тялото си със същата тежест като мъжете от HI групата. За долната част на тялото използвали 65-70% от максималната тежест за единично повторение. С тази тежест те изпълнили 10-12 повторения.

Резултатите били измерени след 6 седмици. Заключението на учените след анализа на данните било категорично. Методът, с който тренирали участниците от MP групата им помогнал да увеличат значително силата в горната част на тялото си. Въпреки,че в HI групата използвали същите тежести за горна част, резултатът бил в пъти по-слаб.

Ако и вие искате да подобрите резултатите си на лежанката, несъмнено трябва да опитате този метод на трениране – минимум 6 седмици, в които да увеличите тежестта, с  която работите за горна част, за сметка на по-леки тежести при упражненията за крака и седалище.

Този експеримент отваря единствено въпроса с каква тежест би трябвало да се изпълняват комплексните упражнения като например мъртва тяга. Надяваме се, че в следващо свое проучване спортните изследователи от Флорида ще успеят да отговорят на този въпрос. До тогава можем да използваме това знание за постигане на своите цели в залата, фокусирайки се върху упражненията и уредите, с които тренираме по-изолирано отделните мускулни групи.

Източник: J Strength Cond Res. 2018