fbpx

Изследване, направено през 2009 от японски учени върху плъхове, показва, че една форма на витамин Б1 може да повиши издръжливостта. Съединението алитиамин терахидрофурфурил дисулфид е открито още през 50-те в чесъна. Тази форма се усвоява по-добре от клетките в сравнение с оригиналния Б1 (тиамин).
Ензимите, които произвеждат енергия от хранителните вещества, се нуждаят от тиамин. Това е и причината производителите на хранителни добавки да предлагат витамин Б1, който на теория трябва да повишава спортните постижения. В повечето случаи обаче, резултати няма или пък са много скромни. Едно по-ранно японско изследване от 1996г. показва, че прием на 100мг от една определена форма на Б1 леко подобрява възстановяването.

Подобни изследвания са причина спортните учени и производителите на добавки да търсят решение в тиаминови аналози, повечето от които са базирани на чесновия алитиамин. Подобен пример е сулбутаминът, активна съставка в някои препарати, или пък подобния бенфотиамин.

Но нека се върнем обратно на изследванията. Учените разделили техните мишки за период от пет дена на три групи. Едната не приемала нищо, другата взимала 50мг/кг тиамин, а третата – 50мг/кг алитиамин. Тестовете се състояли в плуване. Тиаминът не дал съществени резултати, за разлика от алитиамина:

Tiamin-table

 

 

 

 

 

Когато учените изследвали телата на мишките, станало ясно как работи препарата. В кръвта, мозъка, мускулите, сърцето и черния дроб на групата с алитиамин, концентрацията на тиамин била повишена значително – повече от групата с обикновен тиамин. Очевидно, алитиаминът е съставка, която тялото по-лесно преобразува в необходимия му тиамин, за да извлича енергия от храната.

Тези проучвания дават надежда, че някои аналози на обикновените синтезирани витамини работят значително по-добре, тъй като тялото ги усвоява много по-ефективно.

Източник: Nutr Res. 2009 Dec;29(12):867-72.

Share This