fbpx

  Редовното масажиране с фоумролер след тежка тренировка намалява значително мускулните болки и помага на тялото Ви да се възстанови много по-бързо от натоварването. Австралийски научни експерти в областта на спорта изследват и описват ефекта от третирането на мускулите с фоумролер в Journal of Athletic Training. Дали този ефект е достатъчно голям, за да включите упражненията с фоумролер в края на тренировката си за сила, оставяме Ви да прецените сами.

  Австралийците провели своето проучване със съдействието на осем доброволци-активно спортуващи студенти в добра физическа форма. Те трябвало да изпълнят два пъти десет серии клек до отказ. Първият път изпълнили единствено силовите упражнения, вторият път добавили масажиращи движения за бедрата с фоумролер, които повторили отново 24 и 48 часа след тренировката.

  Петте упражнения, с които студентите масажирали краката си са показани на снимките по-долу.

foamrollinglegmuscles

  Учените измерили с каква сила в краката могат да изтласкват студентите след натоварване, преди болката в мускулите им да стане непоносима. Естествено след тежка силова тренировка мускулите им били значително по-чувствителни (по-чувствителни мускули-повече мускулни болки). С това замерване австралийците установили, че масажът с фоумролер редуцира болките в мускулите и на първия и на втория ден след натоварване.

foamrollerafterworkout3

  Студентите трябвало да изпълнят също висок скок преди силовата тренировка, 24, 48 и 72 часа по-късно. Естествено изпълнението на висок скок след тренировка било значително по-трудно за доброволците, чиито мускули били в процес на възстановяване. И тук наблюдаваме, че включването на фоумролер-масаж след тежка тренировка подобрява и ускорява възстановяването на тялото.

foamrollerafterworkout2

  Третият начин, по който австралийските експерти тествали ефекта от фоумролера бил в опит с тежести. Първо била установена максималната тежест, с която всеки един от участвастниците може да изпълни едно повторение клек. След това учените поставили на студентите изпълнение на клек до отказ със 70% от индивидуално установената за всеки един от тях максимална тежест. Отново резултатите сочат, че масажирането с фоумролер е един от сигурните начни да ускорите значително възстановителния процес.

foamrollerafterworkout

  Резултатите от експеримента били недвусмислени. Всички физически тестове затвърдили предположенията за позитивния ефект от масажирането на тялото с фоумролер.

  Много често мускулната треска след тренировка за сила се усеща до 72 часа след натоварване, особено когато тренираме големите мускулни групи като тези на бедрата и гърба. С помощта на специалната ролка за масаж можем да намалим болката и времето за възстановяване на тялото като същевременно с това си осигуряваме и една качествена антицелулитна терапия.

Източник:
J Athl Train.