fbpx

Възможно ли е с ежедневен прием на капсула от 30мг. коензим Q10 тялото да започне да гори по-бързо мазнините? Да, още повече ако хранителната добавка се комбинира с лека форма на упражнения. До това заключение стигнали учените от университета Киото, Япония, след провеждането на експеримент с хора. Резултатите от ескперимента били публикувани през лятото на 2008г. в Journal of Nutritional Science and Vitaminology.
До момента проучванията се концентрирали предимно върху ефекта, който Q10 има при хора с метаболитни смущения. Японските учени тествали коензим Q10 върху студенти, за да разберат какво е неговото действие върху метаболизма на здрави хора.
Участниците в експеримента били суплементирани ежедневно с капсула от 30мг. коензим. Първо било измерено количеството енергия, което телата на студентите изгаряли в състояние на покой. На следващ етап доброволците били тествани с каране на колело при 30% от максималната им кислородна консумация (VO2max), което за тях било почти нищожно усилие. В рамките на експеримента била наблюдавана и контролна група, в която участниците приемали пласебо. Ето и резултатите:
Табл.

комбинирайте коензим Q10 с леки упражнения
Резултатът оцветен в черно е на групата приемаща Q10, този в бяло – на контролната група. Rest 1 – преди приема на пласебо/Q10 Rest 2 -30 мин. след приема напласебо/Q10 Rest3 – 60 мин. след приема на пласебо/Q10. Както се вижда от резултатите, при включването на леки упражнения изгарянето на мазнини се увеличило почти три пъти.
Японските изследователи измерили също и активността на вегетативната нервна система. Така стигнали до заключението, че приемът на коензим Q10 влияе в процеса на изгаряне на мазнини чрез механизъм, действащ на ниво централна нервна система. Как точно действа този механизъм предстои да се установи в нови изследвания по темата.
В експериментите, проведени до момента Q10 никога не е показвал подобен ефект. Според японските учени това се дължи на факта, че повечето от тях се концентрират в резултати от силови и високо интензивни упражнения или в изследвания на тяло в състояние на покой.
Източник: J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo)