fbpx

Палеолитната диета може да направи мастните ви клетки „мързеливи“, а ако целта ви е да отслабнете, точно това е което искате. Изследване на Каролин Блумквист (Швеция) доказва това, както и други любопитни факти относно популярния режим на хранене.

В експеримента на Шведската изследователка  взели участие 70 жени с наднормено тегло, преминали през периода на менопаузата. Жените били разделени в две групи. Първата група (PD) сменила обичайния си режим на хранене с т.нар палеолитна диета. Втората – контролна група (CD) се хранела според официално обявените препоръки на Скандинавските власти (Nordic Nutrition Recommendations).

Основните хранителни продукти за палеолитния режим на хранене били зеленчуци, плодове, месо, риба, яйца, ядки и семена. Режимът изключил изцяло консумацията на индустриално произведени  храни с добавена захар и консерванти, пълнозърнести и млечни продукти. Ежедневния енергиен прием в процентно съотношение бил 30% от протеини, 30 % от мазнини и 40 % от въглехидрати. За контролната група – 15% от протеини, 25 % от мазнини и 60% от въглехидрати.

Участващите в експеримента сменили обичайния си начин на хранене за период от две години. Въпреки липсата на ограничения в количествата храна, жените и от двете групи загубили значително количество мазнини.

Палеолитния режим на хранене показал по-добри резултати в подобряването на сърдечносъдовото здраве. Той успял да намали драстично концентрацията на триглицериди в кръвта на жените от първата група.

Палелолитната диета променила и начина, по който функционират мастните клетки. Чрез нея мастните клетки ограничили производството на някои ензими като CD36, FAS и DGAT  – нещо, което не се наблюдава при резултатите на жените от контролната група.

В мастните клетки тези ензими играят ключова роля за абсорбацията на мастни киселини от кръвта, тяхното превръщане в триглицириди и съответно съхранението им в липидни капки.

Чрез ограниченото производство на ензимите CD36, FAS и DGAT, палелоитната диета стимулира изгарянето на мазнините вместо тяхното натрупване в мастна тъкан.

ВИЖ НАШИТЕ ПРОДУКТИ ЗА ЗДРАВЕ И ХОРМОНАЛЕН БАЛАНС

Всички естетически и здравословни ефекти от палеолитния режим на хранене са причина за все по-големия брой хора, които му се доверяват в своето ежедневие. Голям плюс за всички (за които спазването на диета е по-скоро сложно предизвикателство) е липсата на ограничение в количествата храна. Или иначе казано, и тук важи правилото “качеството е по-важно от количеството”.

 

Източник:  Blomquist C. Metabolic consequences of a Paleolithic diet