fbpx

Тренирате здраво, почивате достатъчно, следвате здравословен режим на хранене и все пак не виждате резултата, който сте искали? Може би нямате правилната психологическа настройка за това. Научни изследвания доказаха, че ако се подценяваме в залата, постигаме по-трудно желаната форма. И не само – по този начин се намаляват здравословните ползи от тренировките като цяло.
Британо-американската психоложка Алия Кръм доказва това чрез експеримент проведен през 2007г. Резултатите от експеримента са публикувани в Psychological Science. Кръм доказва, че хора, които водят активен начин на живот без да го осъзнават, понижават кръвното си налягане и отслабват след като се информират достатъчно за ползите от движението.
Кръм и нейният супервайзър Елън Ленджър, работещи по това време за Университета Харвард, провели своето изследване с помощта на 84 чистачки, работещи в 7 хотела. Чистенето е физическа работа, така че чистачките се упражнявали достатъчно – те прекарвали в движение от 5 до 7 часа и половина в рамките на един работен ден. Въпреки това чистачките не осъзнавали, че водят активен и здравословен начин на живот.
Изследователите от Харвард информирали жените в 4 от 7-те хотела за здравословните ползи от физическата активност (Informed), докато жените в останалите 3 хотела останали неинформирани (Control). Кръм и Ленджър проследили физическото състояние на чистачките преди експеримента и четири седмици след това.

Знаеш ли колко болести са причинени от висок естроген?Прочети ТУК

След като научили за позитивите от физическата активност, жените променили отношението към работата си – започнали да гледат на нея като на физическо упражнение, а на себе си като на физически активни хора.
Табл.1


Това веднага оказало позитивен ефект върху здравословното им състояние. Жените отслабнали с един килограм, загубили 1% от телесните си мазнини, намалили обиколката на талиите си и смъкнали кръвното си налягане.
Табл.2


Друго изследване, проведено отново от Алия Кръм доказва,че психологическата нагласа по време на тренировка може да има и отрицателен ефект. Това се получава в случаите, в които се подценяваме, смятайки, че не полагаме достатъчно усилия в залата или, че нашите връстници са в по-добра форма от нас.
За това проучване към Станфордския Университет Алия Кръм си партнира с Октавия Зарт. Резултатите от него са публикувани в Health Psychology.

Изглаждане на бръчките без хирургическа намеса? Виж ТУК

Учените анализирали база данни от 61 141 американци в зряла възраст. Те изследвали връзката между смъртността сред участниците в изследването, с това колко тренирали те и с това колко смятали,че тренират в сравнение със своите връстници.
След този анализ установили, че съществува реална връзка между психологическата нагласа и здравословните ефекти от тренировките – хората, които смятали, че тренират по-малко били в много по-лошо здравословно състояние от всички останали. Тази връзка се запазила и след като изследователите от Станфорд изчислили колко реално тренирали участниците [Hazard Ratio 2]. Запазила се дори и след като били взети предвид всички здравословни фактори, които биха могли да повлияят на резултатите от изследването [Hazard Ratio 3].
Таблица


Резултатите в таблицата по-горе са от анализ на база данни с 8953 човека, участвали в проекта NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey).
Самите учени споделят в своето заключение, че са очаквали да потвърдят тезата си, но не са очаквали толкова убедителен резултат.
Алия Кръм и Октавия Зарт смятат, че тяхното откритие би имало изключителна полза, както за учените, така и за мотиваторите в спорта. Много хора, търсещи постоянно развитие смятат, че с мисълта „не тренирам достатъчно“ мотивират себе си за по-голям успех в тренировките. Оказва се обаче, че в дългосрочен план мисли от този тип ни оказват изключителна вреда. За това най-добре е да полагаме ежедневно усилия, давайки всичко от себе си, но и с вярната психологическа настройка, която ще ни помогне да постигнем желания резултат.
Източник:
Psychol Sci. 2007 
Health Psychol. 2017

 

Знаеш ли кои са хормоните на младостта? Виж ТУК