fbpx

  Много от хората,  които желаят да свалят излишните си килограми започват да спазват диета с  консумация на по-нискокалорична храна. Въпреки това, според научните експерти в областта на здравето Йорг Кьонигщорфер и Ханс Баумгартнър, производителите и търговците на хранителни стоки са способни да пречупят волята и на най-сериозните въздържатели, промотирайки продуктите си като „фитнес храна“.

  Учени от Техническия Универстет в Мюнхен, Германия и Щатския Университет в Пенсилвания, САЩ провели проучване относо ефекта, който брандираните като „фитнес“ храни имат върху поведението на потребителите. В експериментите участвали студенти на средна възраст от 19 години. Крайните резултати били публикувани в университетското списание за  маркетингови проучвания.

  За първият експеримент студентите били разделени в две групи. На всички доброволци били раздадени пакети със сурови ядки и сушени плодове. Разликата била единствено в опаковката – при първата група била съвсем обкновенна (Trail Mix), докато при втората група имала надпис “фитнес“, както и картинка с тренировъчни  маратонки (Fitness Trail Mix).

Фитнес храните ни правят дебели

  Както всички добре знаем, мкса от сурови ядки и сушени плодове е здравословна храна, въпреки че съдържа доста голямо количество калории. Когато обаче такъв микс от ядки се предлага в опаковка, на която има спортни обувки и надпис „фитнес“, това кара дори студентите, които спазват специален режим на хранене да ядат повече, както показва и фигурата по-долу.

Фитнес храните ни правят дебели

  В друг експеримент, същите групи били подложени на физически тест с колоездене, след като им било разрешено да изядат колкото желаят от микса с ядки. Резултатът, описан и в таблицата по-долу ни показва, че групата, консумираща т.нар „фитнес микс“ се е представила по-зле на физическия тест.

Фитнес храните ни правят дебели

  Проучването, напревено от американските и немските учени ни напомня да бъдем по-внимателни при консумацията на „фитнес храни“, още повече когато искаме да се отървем от излишните килограми. За това следващия път когато спрете погледа си на хранителен продукт, който се предлага като “фитнес“, най-добре проверете калорийните му стойности, описани в задната част  на опаковката. Така ще сте максимално сигурни в това дали тази храна е подходяща за вашата диета и ще избегнете нежеланите обратни ефекти от здравословния си начин на хранене.

 Източник: Journal of Marketing Research