fbpx

Мислите, че БигМак менюто в МакДоналдс носи удоволствие? Канадски психолози доказаха, че колкото по-голяма е ролята на бързата храна в ежедневието ни, толкова по-малко се наслаждаваме на природата и красивата музика. Още повече – дори да се храним здравословно, билборд рекламата на новия триметров сандвич, която виждаме всеки ден по път за работа, може да ни направи по-апатични към  живота.

Бързата храна се вписва идеално в културата, която залага изключително много на ефективността. Постоянно се стремим да постигнем повече, и повече за колкото се може по-малко време. Вече не искаме да чакаме за мебели направени по поръчка, вместо това отиваме сутринта в ИКЕА и до края на деня се радваме на новото си обзавеждане.

Психолозите вярват, че този начин на живот има изключително силно въздействие върху психиката. Бързото ежедневие ни прави нетърпеливи и неспособни да се наслаждаваме на истинските удоволствия.

Канадските учени тествали тази теория по няколко начина. Първо, анализирали резултатите на близо 300 човека, които трябвало да попълнят въпросника Emotion Regulation Profile Revised. Този въпросник измерва способността ни да се наслаждаваме на приятни неща.

Резултатите показали, че колкото повече ресторанти за бързо хранене има в околността, в която живеем, толкова по-трудно ни е да сме щастливи.

Един от най-сигурните начини да се чувстваме добре е контактът с природата. Дори гледането на снимка или картина с природен пейзаж  повишава чувството ни за радост.

В канадското проучване 275 човека потвърждават, че природните картини са по-малко въздействащи ако непосредствено преди тях видиш снимка на порция хамбургер с пържени картофки.

Другият начин, по който това проучване доказва пагубното въздействие на Fast Food културата е чрез музиката. Доброволците в изследването слушали „Дует на цветята“ от операта „Лакме“ на  Лео Делиб.

Тази част от хората, които видяли снимка на бърза храна преди да чуят музиката били много по-нетърпеливи да я изслушат докрай. Откасът бил едва 86 секунди.

Ето как бързата храна, като един от основните символи на нетърпливия живот в града, влияе по неочакван начин, не само върху физическото, но и върху психическото ни здраве. Спасението? Повече време сред природата.

Източник:

Social Psychological and Personality Science 11/2014; 5(5):534-541.