fbpx

Искате да свалите няколко килограма мазнини? Високопротеиновата диета е един от най-сигурните начини за постигането на тази цел. Но кой е най-добрият протеин за отслабване? Според скандинавски изследователи, това е протеинът от миди, богат на големи количества от аминокиселините таурин и глицин.

Учените провели експерименти с пет групи мишки. Четири от групите били хранени в продължение на шест седмици с много захар и мазнини, което ги направило по-дебели. На петата група била приложена високозахарна диета с минимално съдържание на мазнини..

Протеинът в петата нискомазнинна група бил казеин, а в първите четири групи – пиле, риба треска, раци или ракообразни. Ракообразните били миди – изследователите използвали канадски морски ракообразни (Placopecten magellanicus).

 

Учените искали да изследват ефекта от различните протеини върху затлъстяването. Съществуват индикации, че някои протеини са по-добри в намаляването на отложените излишни мазнини, от други. Редица проучвания доказват, че отслабването е по-лесно при основен източник на протеин риба, а не животинско месо. Учените смятат, че това се дължи на високото съдържание на аминокиселините таурин и глицин при всички морски същества. Протеинът на раците съдържа дори повече таурин и глицин от рибата. Най-добрият източник на таурин и глицин обаче са мидите.

Изследването на скандинавските учени потвърждава тези твърдения. Колкото повече глицин и таурин приемали експерименталните мишки, толкова по-малко телесни мазнини натрупали. Мишките, които приемали протеин от миди, отслабнали, без да загубят мускулна маса, въпреки диетата висока на мазнини и въглехидрати.

Все още не е открит точния механизъм на действие. Предстои да бъде доказано дали таурина и глицина намаляват количеството на енергията, получавана от храната, или ускоряват изгарянето на калории. Сами може да усетите, че редовното хранене с миди регулира изключително добре действието на храносмилателната система.

Това проучване е финансирано от норвежкото правителство и Ново Нордиск.

Източник:

Amino Acids. 2014 Jul;