fbpx

  Освен, че е известен като истинска „витаминозна бомба“, сладкият плод на кивито може да ви предпази от сериозни заболявания на сърдечно-съдовата система.

  Испански епидемиолози съобщават, че редовната консумация на киви повишава концентрацията на т.нар. „добър холестерол“ (HDL) в кръвта и намалява шанса за образуването на кръвни съсиреци. Добавянето на едно единствено киви към седмичното Ви меню може да има наистина впечатляващ резултат върху общото здравословно състояние на организма.

  Испанските учени провели проучване с кръвни анализи от 1469 човека, които попълнили специални въпросници за начина си на живот. Участниците отговаряли на въпроси относно хранителните си навици, двигателната си активност, консумацията на алкохол, цигари и др.

Кивито предпазва сърцето и кръвоносните съдове

  Разделени в две групи, едната част от доброволците консумирали по едно, а останалите по повече от едно киви седмично.Провеждащите изследването калкулирали статистика, с която да изключат влиянието от различния начин на живот на участниците и да отчетат реален резултат от възложената им диета.

  Данните на участниците от втората група показали по-високи нива HDL, както и понижени стойности на фибриноген и триглицериди* в кръвта. Другият позитивен ефект, регистриран при анализа на кръвните  проби бил по-ниският HOMA-ir или индекс за оценка на инсулиновата резистентност*.

  Испанските учени предполагат, че тази уникална полезност се дължи основно на комбинацията от Витамин С и полифеноли в състава на кивито. Въпреки, че в заключенията направени при проучването се посочва необходимостта от още и по-подробни анализи на темата, едно е сигурно – включването на плодовете от киви във вашата диета е един от начините да направите живота си по-сладък и по-здравословен.

*високите стойности фибриноген и триглицериди увеличават шансовете за образуването на кръвни съсиреци, което повишава риска от сърдечен удар, тромбоза и заболявания на сърдечно-съдовата система.

*ниските стойности на HOMA-ir помагат на тялото да реагира добре на инсулин и предпазват организма от  развитието на диабет тип 2.

Източник:  Nutrition Journal