fbpx

Представете си,че сте от хората, които не прекарват много време в сън – обикновено спите по 5-7 часа на денонощие. Решени сте да промените това като се въздържате от консумацията на кофеин в следобедните часове, стараете се да не прекарвате часовете преди лягане пред компютър или телевизор и т.н. По този начин, не само, че ще удължите и подобрите съня си, но ще започнете да се храните по-здравословно, без дори да го осъзнавате.

Британски изследователи в областта на здравословното хранене от King’s College London провели експеримент с участието на 42 доброволци, прекарващи по 5-7 часа от денонощието в сън. Те били разделени в две групи. Първата група била контролна [Control]. Доброволците от втората група [Sleep extension] получили съвети как да подобрят съня си. Всички участници водили подробен дневник, в който записвали всичко – и храната и течностите, които консумират.

За 3 седмици хората от втората група удължили съня си с 47 минути на нощ. Забележителен тук е начинът, по който повечето часове сън рефлектирали върху храненето на участниците. Те намалили драстично приемът на калории от въглехидрати, захари и мазнини, без да полагат особени усилия за това.

Учени от Чикаго също разглеждат темата за ефекта  от недостатъчния сън върху режимът ни на хранене. В тяхното проучване взели участие 10 човека с наднормено тегло. В продължение на четири седмици доброволците спазвали диета за отслабване, осигуряваща им 90% от калориите, които изгарят еждневно. Две седмици участниците спяли по 8 часа и половина, две седмици – по  5 часа и половина.

Резултатът в редуцирането на телесното тегло и в двата случая бил един и същ, но в седмиците с по-малко сън хората загубили с 55% по-малко мазнини и с 60% повече чиста мускулна маса.

Темата за негативните ефекти от недостатъчния сън със сигурност не е нова за никой от нас. С тази статия само ви напомняме, че ако наистина желаете да сте в добра форма, най-добре е да си подсигурите 7-9 часа сън през нощта.

Комбинацията недоспиване+диета за отслабване напомпва нивата на хормона на апетита грелин, подтискайки нивата на норепинефрин в кръвта. Ако всичко това се комбинира и с тренировки, резултата, който може да очаквате е тотално изтощение на организма. Ето как именно добрата почивка се оказва в центъра на всички останали действия, които трябва да предприемем, за да подобрим значително качеството си на живот.

Източници:

Am J Clin Nutr 2018

Ann Intern Med. 2010