fbpx

Група използващи допинг спортисти, комбинирала приема на анаболни стероиди с антиоксиданти като Витамин C и Витамин E. Зад този метод на суплементиране стои идеята, че антоксидантното действие на витамините осигурява защита на тестисите и по-бързо възстановяване след края на стероидния цикъл. Този естествен начин за предпазване на организма от настъпването на нежелан хормонален дисбаланс е и научно обоснован от проучване на Коменски Универстет в Словакия.

С приемът наtestosterone-1 анаболни стероиди, атлетите редуцират естественото производство на тестостерон в тялото си. Употребявани интелигентно, стероидите имат единствено временно действие, но с неправилно дозиране и без необходимото време за почивка и възстановяване, те  могат да доведат до множество нежелани ефекти и усложнения в организма.

Ендокринолозите често наблюдават случаи на мъже, стигнали до импотентност или изключително ниски нива на тестостерон, въпреки доказаните до момента методи за възстановяване след стероиден цикъл, познати на специалистите в тази сфера.

Учените от Коменски Университет извършили експеримент с плъхове, в опита  си да разберат по-добре какво се случва с тестисите по време на един цикъл суплементиране с андрогени.

Една част от плъховете били инжектирани ежедневно с 5mg тестостерон изобутират (структурната формула показана по-горе) на килограм телесно тегло (TST). Други групи плъхове били инжектирани с анти-андрогенен ципротерон (CYP), инжекции тестостерон и ципротерон (TST+CYP) или инжекции без съдържание на активни съставки (CTRL).

След две седмици учените анализирали състоянието на тестисите на опитните плъхове. Както се очаква, групата инжектирана с  тестостерон изобутират показала занишени нива в производството на естествен тестостерон.

testosteronetestestestosteronetestes2

Прилагането на тестостерон, със или без ципротерон, увеличава концентрацията на субстанциите реагиращи на тиобарбитурова киселина в тестисите. Такива субстанции се освобождават когато агресивните молекули атакуват ненаситените мастни киселини в клетъчните мембрани.

ина в тестисите. Такива субстанции се освобождават когато агресивните молекули атакуват ненаситените мастни киселини в клетъчните мембрани.

В същото време, общата сума антиоксиданти в тестисите на плъховете, които били суплемнтирани с тестостерон намаляла, докато сумата крайни продукти на напредналата гликация се увеличила.

Крайни продукти напреднала гликация (AGEs) се образуват с прикрепянето на глюкоза към амино киселини, формирайки неактивни комплекси. В повечето случаи тъканите са неспособни да се изчистят от AGEs, което възпрепядства тяхното нормално функциониране, водейки до преждевременно стареене.Твърде вероятно е този ефект да има общо с останалите отрицателни ефекти от употребата на стероиди, които вече споменахме.

В заключение можем да потвърдим изключителната необходимост от допълнителен прием на Витамини и богати на антиоксиданти храни по време и след цикъл на суплементиране с анаболни стероиди. Антиоксидантните вещества имат изключителна защитна функция и незаменима роля в поддържането на младостта и здравето на клетките във всеки жив организъм.

 

Източник: Andrologia. 2012 Nov 5.