fbpx

Помислете за този евтин зеленчук, който може да намерите в плод-зеленчука и супeрмаркета до вас. Сложете го в сокоизтисквачка, давайте сока на … плъхове за три седмици и гледайте как техният тестостерон се покачва с 314 процента. Така направили учени от университета в Табриз – Иран, и установили, че пресният сок от лук повишава нивото на тестостерона, колкото субстанции като Нолвадекс или Кломид.
В Иран много мъже, които имат проблеми с плодовитостта, не могат да си позволят да купуват лекарства. Ето защо иранските учени търсят алтернативи на лекарства като ацетилцистин и селен. Проучвания показват , че антиоксидантите могат да повишат производството на тестостерон и сперма в тестисите. Други изследвания също показват, че лукът съдържа мощни антиоксиданти. И така, изследователите купили най-обикновен лук (латинското име Allium cepa ). Обелили го и го поставили в домашна сокоизтисквачка. Сока, който получили, използвали в своите експерименти.
Субекти на изследвания та им били 8-седмични мъжки плъхове. На 10 от животните в продължение на 20 дни била давана нормална храна – това била контролната група. Други 10 плъха получавали по 0,5 г сок от лук на килограм телесно тегло, който се вкарвал в стомасите им с тръбичка. На трета група било приложено същото лечение, само че дневно им вкарвали по 1 г на килограм телесно тегло.
Таблиците по-долу показват, че след 20 дни сокът от лук е подобрил качеството на спермата и повишил концентрацията на лутеинизиращия хормон (LH), фоликулостимулиращия хормон (ФСХ)(FSH) и тестостерона в кръвта на плъховете.

Сок от лук утроява нивата на тестостеронСок от лук утроява нивата на тестостерон

Малондиалдехид е мутагенно вещество, което се получава, когато свободните радикали увреждат ненаситените мастни киселини в клетъчните мембрани. Намаляването на концентрациите малондиалдехид, което учените установили, показва как сокът от лук увеличава производството на тестостерон: антиоксидантите в лука неутрализират свободните радикали в тестисите. Учените предполагат, че антиоксидантите вероятно са селенови съединения ,налични в лука , и феноли като кверцетин и изорамнетин. Изорамнетинът също се произвежда в организма, когато ензимите превръщат кварецетина с помощта на S-аденозилметионин.

Иранските открития не са новост. Още през 1967 г. египетски изследовател открил, че тестисите на лабораторни животни, които са хранени със суров лук, увеличават размерите си. Според някои изследвания високи дози от полифеноли като кварцетин имат положителен ефект върху тестисите. Но най-голям е ефектът при използването на обикновен сок от лук.

Източник: Folia Morphol (Warsz). 2009 Feb