fbpx

Редица проучвания вече доказаха, че триметилглицинът (бетаинът) стимулира мускулния растеж. Италиански изследователи направили експеримент с инвитро мускулни клетки и установили как точно триметилглицинът постига този ефект. Италианците предполагат, че триметилглицинът стимулира мускулните клетки да произвеждат повече рецептори за IGF-1 (инсулиноподобен фактор на растежа).

Триметилглицинът е истинска мечта за производителите –  лесно достъпна субстанция с ниска цена, за която изведнъж се оказва, че има супер ефект върху човешкото тяло – напомпва мускулите и помага за по-лесното изгаряне на мазнините.

Винаги можем да сме до известна степен скептични що се касае до изследвания на хранителни добавки. Повечето от тях се финансират от производителите, които целят преди всичко да направят реклама на продуктите си. Триметилглицинът е остатъчен продукт в захарната индустрия и не е тайна, че именно тя е спонсорирала повечето експерименти, доказващи позитивите, които атлетите могат да имат от неговия прием.

При експеримента, чиито резултати разглеждаме в тази статия обаче случаят не е такъв. Проучването, проведено от Памела Сенеси и Лиана Теруци e публикувано в Медицински Журнал – Journal of Translational Medicine. Въпреки, че в този експеримент не са тествани животни или хора, неговите резултти сочат ясно, че атлетите могат да имат сериозни ползи от приемът на триметилглицин.

Италианските учени поставили недоразвити мускулни клетки [mioblasts] в течен разтвор и наблюдавали как се превръщат в мускулни фибри [myotubes]. Изследователите забелязали също така, че фибрите развили повече контрактилни протеини [myosin heavy chain; MyHC] в концентрация 10 милимола триметилглицин.

Табл.1

Другo явление, регистрирано по време на експеримента било засиленото производство на IGF-1.

Табл.2

В своето заключение Сенеси и Теруци пишат: “Нашият експеримент е едно от свидетелствата за позитивите, които триметилглицинът може да донесе за мускулния растеж. Ние си обясняваме това явление основно чрез засиленото производство на IGF-1, което показва че триметилглицинът, съответно бетаинът може да се използва успешно като хранителна добавкa за атлети”.

Източник: J Transl Med. 2013