fbpx

Наднормено тегло, липса на тонус, храносмилателни проблеми… важно е не само с какво, но и начинът, по който се храним. За много хора днес, механичното и лишено от мисъл хранене в колата, на бюрото или пред телевизора е ежедневие. Този начин на живот често води до труден контрол върху количествата храна, която консумираме, а оттам и до някои от гореспоменатите проблеми.

Ако и вие се припознавате в човека, който в повечето случаи хапва нещо бързо на крак, може би е време да се запознаете с т.нар. интуитивно хранене.

С две думи, интуитивно хранене е процесът, при който наблюдаваме по какъв начин храната, която консумираме се отразява на нашите мисли и усещания. Проучвания от последните 20 години доказват, че включването на менталния ни фокус по време на хранене носи ползи, които далеч надхвърлят контрола върху телесното тегло. Ето и някои от по-малко познатите позитиви:

1.Зареждаща пауза в ежедневието

Възприемането на храненето като преживяване, а не като задължение ни помага да възстановим по-лесно силите си от напрегнатото ежедневие. Според Джанис Мартурано, основател на Institute for Mindful Leadership, осъзнатото хранене има изключителна роля дори в развитието на нашия бизнес фокус.

2. Вдъхновение за по-здравословен избор на храна

Колкото повече внимание отделяме на начинът, по който се чувстваме от дадена храна, толкова по-малка е вероятността да направим нездравословен избор. Така вместо недоволно да изядем купа със салата защото “такава е диетата”, ние правим същия избор по съвсем естествен начин. “Диетите не работят за много хора и за това си има причина” казва холистичният нутриционист Джен Пайк. “Нашите чувства, мнение и лична психологическа настройка не могат да стоят извън уравнението”. Един от начините да станем по осъзнати относно избора си на храна е като си зададем следните въпроси преди и след хранене: Как се чувства тялото ми? Имам ли енергия? Чувствам ли се подут/а? Какви чувства ми носи тази храна? Удоволствие? Вина? Разочарование? Тъга? 

3. Подобрено ханосмилане

Отделяйки нужното време и внимание на храната, неизбежно забавяме и темпото на консумация. По този начин поднасяме на организма си много по-лесно смилаема храна и стимулираме допълнително производството на храносмилателни ензими.

4. Засилва чувството на благодарност

Още един начин за постигане на по-голяма осъзнатост е усмислянето на целия процес на производство на храната. Всеки ден закупуваме от магазина готови за консумация продукти, но замисляме ли се какво огромно количество природни и икономически ресурси са необходими, за да стигнат те до нас? Тази идея ни помага да засилим чувството си на благодарност и да започнем да ценим истински храненето.

5. Елиминира емоционалното хранене

Много хора използват храната за притъпяване на емоции като страх, гняв, самота, неудовлетворение и т.н. В първия момент, в който осъзнаете, че се опитвате да “запълните емоционална празнина” тъпчейки се с храна, със сигурност сте направили първата и най-трудна крачка към справяне с проблема “емоционално хранене”.

Източник:

strongfitnessmag.com

 

 

Share This