fbpx //*** post tags***/

и да заживеете на седмото небе фокусирани, справящи се, пълни амбиция, еуфория и страхотна енергия

Искам да споделя с вас нещо, което вероятно никога не сте чували преди … или сте чули обратното на това, което ще ви кажа.

Допаминът всъщност е щастливият хормон … Бум!

Серотонинът винаги се е смятал за щастливия хормон, но науката осъзнава, че това не е така и че серотонинът е свързан с множество лоши състояния. И че е по-скоро стресов хормон.

Искате ли да се чувствате енергични, креативни, съсредоточени, насочени към цели, изпълнени с удоволствие, щастие, блаженство, вълнение и наслада? Това, скъпи мои, са ефектите на допамина.

За тази статия искам да обсъдя как всъщност да увелича допамина. Повечето хора имат намален допамин поради хроничен стрес, възпаление, лоша диета, лош сън, постоянно бомбардиране с технологии, липса на добра компания и т.н.

Когато нивото на допамина е ниско, сме обсебени от необходимостта да извършваме повтарящи се пристрастяващи неща, само и само за да получим доза допамин в мозъка за няколко минути. Чудите се защо ви липсва вкусът на естествената храна и защо нямате никаква енергия, която да вложите, за да сготвите нещо вкусно, при все че това не е никак трудно. Вместо това, просто отивте и купувате нещо готово без вкус. Отговорът е: Нисък допамин.

Накратко:

Допаминът се синтезира от аминокиселините фенилаланин и тирозин, а също и от L-допа чрез ензимите фенилаланин хидроксилаза, тирозин хидроксилаза и DOPA декарбоксилаза.

Допаминът се свързва с 2 основни типа рецептори, а именно D1 и D2, но D1 се състои от 2 подтипа (D1 & D5), а D2 се състои от 3 подтипа (D2, D3 & D4).

След това допаминът се разгражда от ензимите моноамин оксидаза-В (МАО-В) и катехол-о-метилтрансфераза (COMT).

Допаминът е в състояние да ви накара да:

· Намалите задържането на вода

· Увеличите тестостерона

· Подобрите познавателните си способности – умствена яснота, способност за концентриране и фокусиране, подобрено учене, памет, припомняне, благополучие, търсене на решение, творчество и др.

· Намали пролактин

· Увеличите скоростта на метаболизма и желанието си да бъдете активни и да изследвате

· Подобрите чувствителността към инсулин и изхвърлянето на глюкоза

· Да намалите синтеза на серотонин

· Да освободите GABA и насърчите спокойствието

Симптомите на нисък допамин включват:

· Липса на мотивация

· Липса на креативност

· Липса на цели или амбиция

· Мозъчна мъгла

· Отрицателни нагласи (подтиснатост и негативност към всичко)

· Не се радвате често

· Апатия

· Слаба способност за решаване на проблеми

· Анти-социалноповедение и изолация

· Страхове, нервност, тревожност

· Дефицит на внимание и т.н. …

Първо искам да обсъдя с вас няколко лесни стратегии как да увеличите допамина, след това ще разгледам добавките, които ще имат най-мощен ефект от нивата на допамин.

8 безплатни стратегии за повишаване на допамина

# 1 Упражнения /спорт/

2 масаж

# 3 Смейте се

4 Слушайте хубава музика

# 5 Слънчева светлина

Самото слънце може да има релаксиращ про-метаболитен ефект и да увеличи синтеза на витамин D.

Недостатъчните нива на витамин D инхибират тирозин хидроксилазата, което води до нарушаване на допаминовия път, следователно витамин D е от съществено значение за оптималните нива на допамин.

# 6 По-нисък стрес

Хроничният стрес и повишеният кортизол абсолютно открадват радостта от живота. Стресът и кортизолът понижават допаминовата система във времето и могат да ви оставят в състояние на ниско ниво на допамин, което ви прави податливи на пристрастяване

# 7 Поза

Тя е от съществено значение за намаляване на стреса и правилното дишане, а също и за повишаване на допамина.

# 8 Подобряване на чувствителността към инсулин

Инсулиновата резистентност в мозъка индуцира митохондриална и допаминергична дисфункция, което води до тревожност и депресивно поведение. Мозъчната митохондриална дисфункция с намалено производство на енергия води до повишени нива на реактивни кислородни видове и повишава нивата на окисление на липиди и протеини в стриатума и ядрото зоните в мозъка, където има тонове допаминови неврони.

Инсулиноустойчивите мишки също показват повишени нива на моноамин оксидаза А и В (МАО-А и В), което води до повишено разпадане на допамин и серотонин и като цяло по-ниски нива ( R ).

Инсулинът може да бъде полезен и при повишаване на допамина, тъй като инсулинът предизвиква скок в усвояването на мозъка на тирозин (и триптофан). Това ще увеличи синтеза на допамин. Просто не забравяйте да приемате BCAA + фенилаланин + витамин В6, за да се гарантира, че повече тирозин се приема за създаване на допамин, вместо твърде много триптофан за синтеза на серотонин. BCAA се конкурират с приемането на тирозин и триптофан в мозъка, така че приемането само на BCAA ще доведе до намаляване на синтеза на допамин и серотонин в мозъка и може да доведе до депресия, тревожност и др.

Причината да го включа тук в „безплатните стратегии за повишаване на допамина“ е, защото някои от начините за насърчаване на чувствителността към инсулин са абсолютно безплатни.

Ето няколко страхотни съвета за подобряване на чувствителността към инсулин:

# 1 Пийте кафе

Кофеинът засилва допаминовата сигнализация в мозъка, което прави предимно чрез антагонизиране на аденозиновите A2A рецептори (A2AR). Доза от 300 mg кофеин значително увеличава наличието на D2 / D3 рецептори в предполагаемите и вентрални стриатум области в мозъка и е свързана с повишена бдителност ( R ), Кофеинът не повишава директно допамина, но повишава чувствителността към допамин чрез увеличаване на допаминовите рецептори.

# 2 Яжте люти чушки

Капсаицинът, съединението в чили, които го нагряват, причинява повишаване на катехоламините, а именно епинефрин, норепинефрин и допамин ( R ). Капсаицинът е невропротективен и предотвратява невралната дегенерация на допамин, тъй като е противовъзпалителен и антиоксидант. Капсаицинът също така намалява експресията на възпалителни цитокини (фактор на тумор-некроза-α (TNF-α) и интерлевкин-1β (IL-1β)) и понижава производството на излишък от реактивен кислород и азот (ROS & RNS)

# 3 Яжте достатъчно протеини

Прекурсорите на допамин, тирозин и фенилаланин, са в изобилие в протеините. Храненето с добро количество протеин, приблизително 120 g, ако сте неактивни, и между 150-200g, ако сте активни, ще гарантира, че имате достатъчно количество прекурсори за синтеза на допамин.

Няколко други аминокиселини, които също са чудесни за повишаване на допамина са:

· Таурин – рядко консумираме достатъчно от тази аминокиселина и телата ни всъщност не могат да създадат достатъчно от нея. Най-добре би било да се допълни този.

· Глицин – Отново не консумираме достатъчно от него, тъй като всъщност не правим бульон вече, както преди десетилетия.

· Теанинчайът съдържа доста голямо количество от тази аминокиселина, но понякога са необходими по-големи дози за блокиране на стреса и повишаване на допамина.

Друго важно нещо, което трябва да имате предвид, е, че твърде много протеин може да доведе до увеличаване на амоняка . Амонякът е невротоксичен и може да доведе до неврологично увреждане и смърт на допаминергичен неврон и последващо намаляване на допамина.

Амонякът също променя функцията на кръвно-мозъчната бариера и произвежда анормални невротрансмитери като октопамин ( R ). Амонякът също се свързва с NMDA рецепторите и може да предизвика безпокойство, нервност, неспокойствие, СДВХ, пристрастяване, мозъчна мъгла, умора, усещане на ръба, чувство на умора, но пък едновременна пренапрегнатост.

Витамин В1, манган, активен въглен, орнитин, аргинин и цитрулин, Цейлонска канела, биотин и цинк могат да помогнат за намаляване на излишния амоняк.

# 4 Изпийте малко алкохол

Показано е, че ниските дози алкохол увеличават допамина. Но няма нужда да се отдадете, тъй като тялото ви не изгражда толерантност към този ефект и не се нуждае от повече всеки път за същия ефект ( R ).

Трябва също да знаете, че алкохолът, особено повече от това, за което черният ви дроб може да се погрижи достатъчно бързо, всъщност наистина нарушава качеството ви на сън. Може да ви се стори, че спите по-добре, но качеството на съня ви всъщност се понижи.

Няколко бързи начина за увеличаване на алкохолния метаболизъм в организма е да използвате:

· 2g таурин

· 200mcg молибден

· 50mg витамин B6

· 100 мг витамин В2

· 100mg янтарна киселина

Този коктейл бързо метаболизира алкохола и ще предотврати махмурлука.

# 5 Яжте сол

Диета с високо съдържание на сол увеличава синтеза на допамин в бъбреците чрез увеличаване на допамин-продуциращите ензими ( R ). Ролята на допамина в бъбреците е да регулира отделянето на сол и вода и да предотврати хипертонията. Диета с ниска сол води до по-малко активиране на допаминовите рецептори и по-високи нива на ренин-ангиотензин, като по този начин повече задържане на вода и сол, което може да доведе до хипертония ( R ).

Обърнете внимание на солта, която ядете, и стойте далеч от нормалната минерална изчерпана, токсична помощна маса, натоварена с трапезна сол. Вземете добра хималайска сол, ацтекска сол, морска сол или мъртва морска сол.

# 6 Подобряване на чувствителността към лептин

Лептинът, хормонът на ситостта, повишава свързването на стриптид допамин D2 рецептор (D2R) ( R ). Освен това лептинът увеличава активността на ядрото на тирозин хидроксилазата (TH), което води до повече синтез на допамин ( R ). Това вероятно е една от основните причини как лептинът ускорява метаболизма, повишава синтеза на тестостерон, понижава глада и насърчава загубата на мазнини.

Увеличаването на нивата на лептин не е отговорът, но ключът към подобряване на неговата чувствителност. Чувствителността към лептин се повишава най-вече по същия начин, по който бихте повишили чувствителността към инсулин.

# 7 Почистете червата

Чревните бактерии са основен източник на невротрансмитери. Различните щамове създават различни невротрансмитери, които включват ацетилхолин, серотонин, допамин, хистамин и GABA.

Проблемът идва, когато има излишък от патологични бактерии, които произвеждат токсини (ендотоксини) и излишък от невротрансмитерите, които не искате, като серотонин, хистамин и норадреналин.

Има две основни стратегии за постигане на това.

Единият е да се намалят излишните бактерии в червата с естествени антибактериални вещества, като масло от риган, канела и / или мащерка, нистатин, горчив пъпеш, активен въглен с кокосово масло и ябълков оцет и др.

Другият начин да постигнем това е да модулирате бактериите със здравословна храна, като какао на прах, модифициран цитрусов пектин, кори от нар, тъмни и цветни плодове и зеленчуци (тези, които не ви създават храносмилателни проблеми в процеса).

И двата метода са много ефективни и трябва да се правят едновременно за най-добър ефект.

# 8 Яжте добро количество наситени мазнини

Източниците на наситени мазнини като кокосово масло, масло, какаово масло, зехтин и мазнини от говеждо, агнешко, бизонско, биволско, черупчеста риба и постна риба могат да предпазят от ендотоксини (чрез свързване с тях и увеличаване на екскрецията им), диабет, сърдечна недостатъчност , деменция, рак, остеопороза, глюкокортикоиден излишък и др. и са в състояние да повишат допамина ( R , R ).

# 9 Яжте какао

Какаото е фантастична храна за намаляване на възпалението, намаляване на стреса и повишаване на допамина.

Какаото съдържа както бромокриптин, така и кофеин, което увеличава допамина. Какаото повишава когнитивните показатели и намалява отделянето на свободна допамин с урина ( R ). Консумацията на епикатехин (флавоноид в какао) увеличава нивата на тирозин хидроксилаза (TH) както в хипокампуса (1,51 пъти), така и в кората (1,79 пъти) и намалява експресията на моноаминооксидаза-A (MAO-A) ( R ). Епикатехинът също намалява миостатина, инхибитор на растежа на мускулите и повишава способността за изграждане на мускули.

След приема на въглехидрати концентрациите на серотонин в мозъка се повишават само когато протеиновият компонент на храненето е под 2% ( R ). 20-40% от калорийното съдържание на какао е протеин (в зависимост от източника), което би било достатъчно, за да се отмени всеки ефект на серотонин. Какаото предизвиква отделяне на опиоиди, като β-ендорфини в хипоталамуса ( R ), като по този начин предизвиква еуфорен и болкоуспокояващ ефект ( R ). Какаото също е един от най-богатите източници на магнезий ( R ). Обичам да смесвам супена какао лъжица в чаша сурово мляко с малко сладкарски плод / мед … вкус много уау. Какаото наистина може да повдигне настроението ви, да ви успокои, да ви накара да се чувствате щастливи и да предизвика болкоуспокояващ ефект.

Сега вече знаете защо хората получават някои сериозни желания за шоколад, когато са под стрес.

И накрая, нека да разгледаме добавки, които могат да повишат допамина и ще имат най-добър ефект върху настроението и познанието.

Ако се чувствате претоварени с всички добавки, просто започнете с употребата на една и вижте дали тя работи за вас. Ако не го пуснете и опитайте друг.

# 1 Екстракт от кора на Catuaba

Това бразилско лечебно растение има антидепресантни ефекти, като увеличава допамина ( R ).

# 2 Хуперзин A

Хуперзин А е алкалоидно съединение от сесквитерпен алкалоид, намиращо се в голяма концентрация в един вид мъхове. Хуперзин А противодейства на невротоксиците и защитава холинергичната, допаминергичната и норадренергичната системи ( R ). Той е невропротективен и повишава допамина, както и норадреналина, и двата участват в обучението, умствената бдителност, умствената яснота и формирането на паметта. Това е много добро съединение, което да използвате, за да поддържате мозъка здрав.

· Huperzine A – ( Amazon , iHerb , NeuroActive (използвайте линка, за да получите 10% отстъпка))

# 3 Уридин

Уридинът се използва в организма за синтеза на клетъчни мембрани, растежа на нервите чрез стимулиране на растежния фактор на нервите (NGF) и образуването на ДНК / РНК. Уридин значително увеличава отделянето на калий допамин в клетките на стриата и също така увеличава оборота на допаминов рецептор D2, което спомага за увеличаване на допаминовите рецептори . ( R , R , R ) Уридинът се намира във високи концентрации в бирата, пивоварните дрожди и месото.

# 4 Адамантан

Досега Адамантанът и неговите производни изглежда притежават следните свойства: HDAC инхибитор (и по този начин антираков), антикортизол, антисеротонин, продопамин, антидиабет, антивирусен, антибактериален, антиекситотоксичен , NMDA антагонизъм (и по този начин антидепресант), антихолинергичен, антихистамин и т.н.

Производното на Адамантан, амантадин, се свързва и действа като агонист на σ1 рецептора и активирането на σ1 рецептора повишава нивата на допамин ( R ).

# 5 Форсколин

Форсколин е в състояние да стимулира образуването на допамин от тирозин чрез тирозин хидроксилаза, а също и чрез калий-стимулирана стимулация ( R ). Форсколин също увеличава допаминовите рецептори, както и тяхната чувствителност ( R ). Комбинирането на форсколин с екстракт от артишок прави много добър ноотроп.

# 6 Ашваганда

Ашваганда е адаптогенна билка, която увеличава устойчивостта на стрес, намалява кортизола и значително повишава GABA. Също така е в състояние да повиши допамина, но при много високи дози увеличава серотонина, така че не прекалявайте с този ( R ). Ашваганда също повишава нивата на глутатион (главна антиоксидантна защитна система в тялото) и нива на GPx в стриатума (част от предния мозък) ( R ). Препоръчвам 300-500mg преди лягане.

> Ashwagandha, тройната билка: анаболна, андрогенна и адаптогенна

# 7 Shilajit

Шиладжит е естествено вещество, намиращо се главно в Хималаите, образувано от векове при постепенното разлагане на някои растения под действието на микроорганизмите и съдържа над 85 минерала и микроелементи. Това е мощна и много безопасна хранителна добавка, която възстановява енергийния баланс. Shilajit увеличава GABA & допамина и не увеличава серотонина, както прави ашваганда. Shilajit също помага да се справи със стреса и понижава кортизола ( R ).

# 8 Mucuna Pruriens

Mucuna Pruriens съдържа L-Dopa, който директно се превръща в допамин. Проблемът с l-dopa е, че той се метаболизира доста бързо, така че ефектът е предимно краткосрочен, може би около 3-8 часа в зависимост от това колко бързо метаболизира тялото ви.

# 9 Пирацетам

Пирацетамът е психотропно лекарство, което значително повишава нивата на допамин в мозъчната кора и в стриатама, както и нивото на 5-НТ (серотонин) в кората, като същевременно намалява нивото на серотонин в стриатама, мозъчния ствол и хипоталамуса ( R ).

Чудесно комбо за поставяне на пирацетам на стероиди (предложението на Бен Грийнфийлд) е да го комбинирате с малко крем Dihexa на шията и няколко пулса интраназално Церебролизин.

· Пирацетам – ( NeuroActive (използвайте линк, за да получите 10% отстъпка))

# 10 Таурин

Тауринът обикновено е невропротективен и цитопротективен ( R ). Тауринът е близък аналог на GABA и се смята, че функционира чрез същите „рецептори“.

Образуването на DIPA, но не и 5-HTP се увеличава значително от таурина по отношение на дозата във всички изследвани региони на мозъка, което показва повишен синтез както на допамин, така и на норадреналин, а не на серотонин. Водеща за по-добро благополучие, енергия, умствена яснота и подобрено формиране на паметта ( R ). 1-2g дневно може да се използва дългосрочно.

# 11 Глицин

Глицинът се свързва със своите рецептори и повишава допамина в нуклеусовите акумени ( R ). Глицинът също е агонист на GABA и повишава релаксацията, спокойствието, но все пак не е успокоително. Използвайте 5g ежедневно.

# 12 Теанин

Теанинът (гама-глутамилетиламид) е един от основните компоненти на аминокиселини в зеления чай и може да премине през кръвно-мозъчната бариера. Теанинът мощно понижава кортизола, и е анти-тревожност и паника, което го прави мощен адаптоген. Той също така увеличава допамина. „Съвместното инжектиране на антагонист на глицинов рецептор, стрихнин, намалява индуцираните от теанин промени в допамин.“ ( R ) С други думи, теанинът увеличава допамина, подобен на глицина, чрез активиране на NMDA рецептора.

# 13 Фосфатидилсерин

Фосфатидилсерин (PS) е част от липидната мембрана и стабилизира местата на свързване на допамин, което му позволява да упражнява мощно стабилно действие. Допаминът образува водородни връзки с всеки от фосфолипидите в липидните мембрани, а именно PS, фосфатидилхолин и фосфатидилетаноламин, с най-голям афинитет към PS ( R ). Така че допаминът изисква PS да упражнява своите действия.

# 14 CDP-холин

CDP (цитидин дифосфат) -холин увеличава допамина и подобрява течливостта на мозъчната невронна мембрана ( R ). Уридинът също повишава нивата на CDP-холин.

# 15 Витамин С

Витамин С поправя тирозин хидроксилаза, която е ограничаващ скоростта ензим на биосинтеза на допамин, като по този начин води до повече производство на допамин ( R ). Витамин С също предпазва допаминовите неврони от оксидативен стрес и следователно тяхното оцеляване по време на токсични или вредни ситуации.

# 16 Представяме предшествениците – фенилаланин и тирозин

Тъй като допаминът се произвежда от фенилаланин и тирозин, допълването на тези аминокиселини може да помогне за повишаване нивата на допамин. Вземете 2-3g тирозин или 2g фенилаланин като първо нещо сутрин на празен стомах. Приемайте го с 5g BCAA веднага с или след приема на фенилаланин или тирозин. Фенилаланинът изглежда работи по-добре за повечето хора.

# 17 Осигурете кофактори

Ензимите, които превръщат фенилаланин, тирозин и l-допа в допамин, изискват витамин В3 /Ниацинамид/, В6 /Пиридоксин или активната му форма/, фолат /активна форма на Фолиева киселина – вит. В9/, желязо и ВН4 като кофактори.

Витамин В3 е необходим за превръщането на 5,10 метилен-THF (метилирана форма на фолат в фолатния цикъл) в BH4 (част от пътя на спасяване на тетрахидробиоптерин). Когато фолиевата киселина (неестествена форма на фолат) се поглъща, тя изисква витамин В3 да се преобразува в THF във фолиевия цикъл и след това изисква витамин В6 да се преобразува в 5,10 метилен THF и след това отново се нуждае от В3, за да бъде превърнат до BH4. Като има предвид, че естественият диетичен фолат веднага се превръща в метилов THF във фолатния цикъл, което след това изисква витамин В2 /Рибофлавин/ и В12 /активна форма Метилкобаламин или Хидрокси/ да бъдат превърнати в THF и след това в BH4. След това BH4 се използва при синтеза на L-тирозин и L-допа.

Не забравяйте да консумирате достатъчно от тези кофактори през вашата диета за оптимален синтез на допамин.

Отлични източници на:

· витамин В3 включва червено месо, органично месо, пилешки и пуешки гърди, риба и др.

· Витамин В6 включва червено и бяло месо

· Фолатът включва листни зелени зеленчуци, месо от органи и леща

· Желязото включва червено месо, органично месо като черен дроб и бъбреци

Допълнения:

· B-комплекс – ( Amazon , iHerb )

· Желязо – ( Amazon , iHerb ). Проверявали ли сте Желязото преди да допълвате. Проверете също феритин, трансферин, насищане с желязо, церолуплазмин и хемоглобин.

# 18 Касис

Касисът е вкусен плод, пълен със супер здравословни полифеноли. Яденето на горски плодове или допълване на екстракт от касис инхибира допаминовата дегенерация чрез ензима MAО-B ( R ).

· Касис на прах – ( Amazon , iHerb ). Започнете с 1 супена лъжица на ден или 2 капс.

# 19 Epicatechin Gallate (EGCG)

EGCG упражнява умерен инхибиращ ефект върху L-DOPA метилирането чрез инхибиране на COMT, плюс че има силно невропротективен ефект срещу окислително увреждане и дегенерация. EGCG е един от най-силните естествени COMT инхибитори ( R ). Въпреки това, COMT разгражда не само допамин, но и хистамин, норадреналин, серотонин и естроген, така че ако сте бавен метаболизатор, може да е по-добре да не използвате EGCG, подобно на витамин B3.

# 20 Фенибут

Фенибут е пълен агонист на GABA-B рецептора, който е успокояващ, но при по-високи дози фенибут губи своята селективност на GABA-B и придобива допълнителна активност като GABA-A агонист. Освен това е установено, че фенибутът повишава нивата на допамин в мозъка ( R ). Внимавайте обаче, това може да бъде много опасна и пристрастяваща добавка, защото създава такава като фантастична еуфория и засилва всичките ви сетива. Това обаче е чудесна добавка, която да използвате, когато отивате на парти / концерт, вместо да се хабите с алкохол. Започнете с 400mg и вижте как реагирате. Увеличете дозата до 3 g, ако е необходимо, но ако ще използвате такава голяма доза, тогава я използвайте само веднъж седмично или по-добре, веднъж месечно.

· Phenibut – ( NeuroActive (използвайте връзката, за да получите 10% отстъпка))

# 21 Креатин

Креатинът активира рецепторите за аденозин и допамин D1 и D2, за които е известно, че имат антидепресантни и про-енергизиращи ефекти ( R ). Креатинът е също мощен естествен оцеляване и невропротективен фактор за развитие на нигрални допаминергични неврони ( R ).

# 22 Аспирин

Аспиринът предотвратява изчерпването на допамин и предпазва от невронова токсичност ( R , R ). Основната причина аспиринът помага да се предотврати спад на допамин е, защото той понижава кортизола или предотвратява повишаването на кортизола поради стресово събитие. Не забравяйте, че стресът отделя много допамин и след това с хроничен стрес, общото производство на допамин намалява драстично.

Аспиринът също увеличава тирозин хидроксилазата и ще осигури много производство на допамин.

· Аспирин – ( Амазонка ). Започнете с 1 таблетка. Използвайте със 100mcg витамин K2 (MK-7) или 1g витамин K2 (MK-4). Ако аспиринът е твърд за стомаха ви, използвайте с 1/2 ч. Л. Сода за хляб и 1/2 ч. Л. Глицин.

# 23 Етерични масла

Повечето, ако не всички, етеричните масла имат антистрес ефект и спомагат за понижаване на кортизола и повишаване на допамина ( R , R , R , R ). Можете да използвате дифузно, но само подушването на маслото веднъж е достатъчно, за да има ефект.

Карвакрол е фенол, присъстващ в етеричното масло на много растения и е основният компонент на фракцията от етерично масло от риган и мащерка. Действа в допаминергичната система, а не със серотонергичната и норадренергичната системи, което я прави полезна като анти-тревожност и антидепресант.

Бъдете внимателни с лавандулата, тъй като е естрогенна.

# 24 Прегненолон

Прегненолонът е невростероид и предшественик на всички други стероиди като DHEA, тестостерон, прогестерон и др. Той повишава допамина в мозъка, както и усилва отговора на допамин на други средства, повишаващи допамина, като морфин ( R ).

# 25 Магнезий

Магнезият е четвъртият най-разпространен минерал в организма. Той е признат за кофактор за повече от 300 ензимни реакции. Показано е също, че магнезият повишава чувствителността на допаминовите рецептори ( R ). Магнезият инхибира NMDA рецептора, като по този начин упражнява успокояващ ефект ( R ). Острата активиране на NMDA освобождава допамин, но хроничното активиране води до значително намаляване на нивата на допамин. Това е един основен начин как стресът изчерпва допамина. Магнезият има мощен антистрес ефект и предпазва изчерпването на допаминовите капки.

# 26 Цинк

Цинкът е много важен кофактор за повече от 300 ензими и е необходим за модулирането на мелатонин и допамин ( R , R ). Недостигът на цинк води до нисък афинитет и намалено усвояване на допамин до протеин транспортер допамин.

# 27 Мед

Диетично хранените животни с недостиг на мед показват намаляване на концентрациите на норадреналин и допамин, заедно с депресирана активност на тирозин 3-монооксигеназа, вероятно от загуба на нерв поради депресирана цитохром с оксидаза и супероксид дисмутаза (SOD) ( R ). SOD е част от окислителната защита на тялото, която предпазва невроните и катехоламин (допамин и норадреналин) от увреждане и оксидативен стрес. Черният дроб (говеждо / овнешко), какао на прах и стриди са най-добрите източници на диетична мед.

# 28 Гинко Билоба

Тази билка инхибира обратното захващане на допамин, серотонин и норадреналин, като инхибира ензима MAО и има положителен ефект върху познанието и вниманието. Този инхибиторен ефект обаче се наблюдава само за норадреналин след 14 дни, а не за допамин или серотонин, което може да показва толеранс. ( 41 ) Най-добре да се движи с Ginkgo Biloba една седмица и една почивна седмица или 3 дни на 3 почивни дни.

Тази билка не е специфична за повишаване на допамина, така че не трябва да се използва като единствено средство за повишаване на допамина.

# 29 Куркумин

Активната съставка в куркума, куркумин, мощно инхибира MOA, което предотвратява разграждането на допамин, серотонин и норадреналин ( R ). Куркуминът е подобен на Gingko при повишаване на допамина и не трябва да се използва като единствено средство за повишаване на допамина. Ако имате доминиране на серотонин, най-добре би било да стоите далеч от това вещество, тъй като може просто да влоши всичко.

# 30 Витамин А

Активната форма на витамин А (ретинова киселина), когато се свързва с неговите рецептори, повишава експресията на допаминовия рецептор D2R. Лигандираните рецептори на ретинова киселина са специфични транскрипционни фактори, които са от съществено значение за пълната експресия на D2R. ( 56 ) С увеличаването на протеина, витамин D, стероидогенезата и упражненията, нараства и нуждата от витамин А.

Източник: https://menelite.home.blog/2017/09/27/increase-dopamine-56-ways

превод: https://www.facebook.com/groups/360461317933705/permalink/503574016955767/

Share This