fbpx

 

Предотвратяването на тъканната диструкция като резултат на хипотироидизъм и стрес е един от основните въпроси, върху които се фокусира про-метаболитният подход. Тъканният катаболизъм е задействан от определени медиатори, работещи заедно и основният катаболитен стероид в човешкия организъм е кортизолът. В допълнение на тъканния катаболизъм, кортизолът играе ключова роля във всички хронични дегенеративни състояния и главно в процеса на стареене.
https://raypeatforum.com/community/quotes/3/

Основните характеристики на стареенето могат да бъдат възпроизведени чрез простото прилагане на големи количества кортизол. Те включват атрофия на кожата, артериите, мускулите, костите, имунната система и части от мозъка, загуба на пигменти (меланин), отлагането на мазнини в определени области, както и забавена скорост на проводимостта на нервите. Физиологията на стареенето (особено репродуктивното стареене) припокрива физиологията на стреса.“

Последно проучване потвърждава ролята на кортизола в стареенето, включваща появата на видимите му признаци върху човешкото лице. При хора с по-ниски нива на кортизол липсват тези признаци.
https://raypeatforum.com/community/…r-cortisol-levels-the-younger-you-look.16901/

Сред предложените ендогенни антагонисти на  кортизола, прогестеронът играе централна роля, следван от прегненолон и DHEA /дехидроепиандростерон/.
Progesterone Pregnenolone & DHEA – Three Youth-Associated Hormones

При проведени експерименти, основният хормон, отговорен за адаптацията и устойчивостта на клетката към стрес е прогестеронът. Надбъбречните жлези го използват за производството на техните стресови хормони и когато има достатъчни количества прогестерон, те не произвеждат потенциално опасния кортизон. При дефицит но прогестерон се продуцира прекалено много кортизон, който е отговорен за предизвикването на остеопороза, стареене на кожата, уврежда мозъчните клетки, акумулацията на мазнини, особено в областите на гърба и корема.“

ВИЖ НАШИЯТ ПРОДУКТ 6-КЕТОПРОГЕСТЕРОН ОТ IDEALABS

От биохимична перспектива, прогестеронът е може би единствения истински ендогенен антагонист на глюкокортикоидните „рецептори“. Той притежава същия афинитет като на кортизола за тях и неговото действие върху рецептора е антагонистично (свързва, но не активизира глюкокортикоидите) и понякога дори обратно антагонистично (т.е. ги свързва, но всъщност предизвиква обратен ефект на този, предизвикан от свързването им с кортизола).

Съвременната медицина в голяма степен игнорира факта, че кортизолът е вреден и опасен. Изключение прави признанието на връзката  с повишените му нива в заболяването на Кушинг ( прекомерна синтеза на адренокортикотропни хормони от надбъбречната жлеза). Ролята на кортизола в имунната недостатъчност, диабета, затлъстяването и загубата на мускулна маса рядко се споменава, да не говорим за официалното й признаване.

Вредните ефекти на действието на кортизола обаче попадат в полезрението на фитнес и бодибилдинг общностите, на състезателите като цяло. В тези общности се употребяват много и различни субстанции за подобряване на представянето в      състезанията, най-общо познати като андрогенни анаболни стероиди (AAS). Посветени са кариери за проучването на пътищата, по които тези анаболни стероиди влияят върху човешкото здраве, но до ден днешен не съществува официална версия точно как те подпомагат представянето и нарастването на мускулите.

Структурните изисквания за оптималната анти-катаболна субстанция, т.е. тази, която ще подтикне мускулния растеж и предотврати деструкцията на кожата, мозъка, костите, тимуса и др. може да се види тук:
https://raypeatforum.com/community/…-for-an-optimal-anti-catabolic-steroid.20108/
След постоянен ъпдейт, в заключение може да се твърди, че всички „анаболни“ стероиди са всъщност антикатаболни стероиди – т.е. техните ефекти върху превенцията на деструкцията на тъканите и особено на мускулната, е благодарение единствено на техния глюкокортикоиден антагонизъм. Андрогенният ефект има значение повече за повишаване на тироидната продукция, както и на периферното преобразуване на Т4 в Т3. Андрогенните стероиди имат също и антикатаболни ефекти, като те са по-забележими в тъкани с по-висока експресия на андрогенния рецептор(АР), отколкото тази на глюкокортикоидните рецептори (ГР). Мускулите и тимусът притежават с около 60% по-висока експресия на ГР, отколкото тази на АР. Това означава, че анти-катаболните ефекти на анаболните стероиди в мускулите се дължат най-вече на техният глюкокортикоиден антагонизъм. Анаболните стероиди (AAS) имат вреден ефект върху тимуса по причини, непознати до този момент. Така че, докато анти-катаболните им ефекти в мускулите и другите тъкани са много желани, тяхното имуно-супресивно влияние, свързано с тимуса със сигурност не са.

ПОРЪЧАЙ 6-КЕТОПРОГЕСТЕРОН ОТ IDEALABS ТУК

Прогестеронът е единственият познат анти-катаболен стероид, който не само не уврежда тимуса, но го и защитава от три от основните му унищожители – повишени нива на кортизол, естроген и до някаква степен андрогени.
Progesterone Pregnenolone & DHEA – Three Youth-Associated Hormones

„Нормално, в мозъка има високи концентрации на прогестерон, които играят основна роля в защитната функция на този най-важен орган. Тимусната жлеза е ключов орган на нашата имунна система и из основи е зависим от прогестерона.“

„ Много е важно да не се приема повече от необходимото, след като много хора (особено ако имат дефицит на прогестерон, прегнанолон или тироид) могат да преобразуват тези прекомерни количества в естроген или тестостерон. Големите количества на тези полови хормони могат да попречат на нормалната функция на тимуса и черния дроб.

В светлината на тези факти става ясно, че анти-глюкокотрикоидната терапия с прогестерон е вероятно най-естествената анти-катаболитна и про-имунна терапия. Въпреки това, прогестеронът има определени качества, които го прави труден за прилагане в достатъчно големи дози, особено при мъжете. В големи дози има седативен /успокоителен/ ефект и може да повлияе върху ежедневните дейности и дори върху шофирането. В допълнение, прогестеронът е термогенен, което е нежелан ефект, особено при хора, живеещи в условията на топло време. Също така, във високи дози може да е анти-андрогенен при мъжете, поради неговата конкуренция със тестостерона за 5α-редуктазата и по този начин намалява нивата на ДХТ /дихидротестостерон/. По този начин е необходима комбинацията с DHEA /дехидроепиандростерон/, поне при мъжете. И накрая, фактът че прогестеронът е агонист на прогестероновия рецептор, значи че ще действа като анти-гонадотропен агент и ще подтиска гонадния синтез /синтез на полови хормони/ и при двата пола.

Progestin – Wikipedia

Крайните ефекти са причината мощни прогестини понастоящем да се използват за химическа кастрация при педофилите, които са съгласни на такава терапия вместо да излежават присъдата си в затвор.

Ето защо става необходимо намирането на начин, по който да се запазят анти-катаболните качества на прогестерона, но без: (1) потискане на гонадалния синтез; (2) повлияване на менструалния цикъл при жените; (3) анти-андрогенните ефекти при мъжете и (4) повишената термогенеза. Най-просто казано – кортизол блокер без много други ефекти.

Изглежда, че може да има такъв стероид. Той се синтезира естествено в човешкото тяло. Неговото име е 6-кето прогестерон (6-keto P4).

6-Ketoprogesterone – Wikipedia

Веществото е познато в медицината като орално активен, био-идинтичен прогестерон, който за кратко е бил използван като алтернатива на обикновения прогестерон през 50те и 60те години. Изглежда, че е отпаднал заради нови, синтетични и много по-мощни прогестини (агонист на прогестеронновия рецептор), популяризирани през втората половина на 20ти век. Напоследък се подновява интересът към 6-keto P4 и неговите деривати като противо-раков агент. Изложеното по-долу проучване  разкрива, че 6-keto стероидите, включително 6-keto P4, са най-мощните инхибитори на AKR1B10 – an aldo-keto редуктазата – силно изразени ензими при много от видовете ракови заболявания на дробовете.

Synthesis and biological evaluation of steroidal derivatives as selective inhibitors of AKR1B10. – PubMed – NCBI
AKR1B10 – Wikipedia

„ Този ген е част от алдо/кето редуктаза суперсемейство, което се състои от повече от 40 познати ензима и протеина. Той може ефикасно да редуцира алифатните и ароматни алдехиди и е по-малко активен при хексоза. Силно изразен е в надбъбречната жлеза, дебелото и тънкото черво и играе важна роля при чернодробната канцерогенеза.

В едно по-старо изследване, проведено през 50те години, е направен разширен анализ на 6-keto P4, от който се разкрива голям брой интересни качества на този естествен прогестеронов изомер. А именно той притежава 2/3 от анти-катаболното (анти-кортизол) действие на тестостерона върху мускулите, никакво забележимо прогестогенно действие, както и никакво естрогенно. Притежава съвсем леко седативно/успокоително/ действие (по-малко от 1/6 от това на прогестерона).
6-Ketoprogesterone and its biological actions. – PubMed – NCBI

„ При дози от 0.0005, 0.05, 0.5 и 5.0 mcg, не се демонстрира прогестиново действие на 6 кето прогестерона.“

„Чрез подкожно инжектиране на 2mg от 6-keto P4 на плъх, не се вижда никаква ответна реакция при изследване на вагинална намазка от нормални, кастрирани и плъхове с кастрация, третирани с естрадиол – валерианат. Точно обратното, прогестерон- и тестостерон-пропионатът понижава наличието на нормален цикъл или непрекъснато разгонване на кастрираните и третирани с естрадиол-валерианат плъхове, дори и с инжектирането на доза, по-малка от 0,5mg.“

„Наблюдаваме влиянието на 15 съставки, включващи 6-кетопрогестерон. Всяка група, състояща се от 4 плъха бе поставена на ежедневен тест с хипо-дермално инжектиране на 1/7 mg от всяка субстанция за период от една седмица. Терапията с 6-кето прогестерон не предизвиква хипертрофия на семенните везикули и простатата, което означава, че андрогенно действие не се наблюдава. Обаче хиперплазията на мускула levator ani / широк тънък мускул, разположен от двете страни на таза/ е забележителна.

„Сравнихме намалението в спонтанните движение на мишките. Шест групи от по 4 мишки бяха инжектирани интраперитонеално с един, два и четири mg от 6 кето прогестерон и 0.5, 1.0, 2.0mg прогестерон на 10g телесна маса поотделно. Кривите на реакцията на приложената доза бяха прави, паралелни една на друга. Извлечен е следният коефициент на мощност: 6-кетопрогестерон:прогестерон: 1:6.98.“

6-кето прогестеронът, който леко се различава от прогестерона по кетоновата група при позиция С6, не притежава прогестинови качества при големи дози от 5mcg по метода Хукър-Форбс. Андрогенното действие също трудно се демонстрира от 6-кетопрогестерона и прогестерона. Миотрофичното /анаболно/ действие е от порядъка на 2/3 от мощността на тестостерон-пропионата…“

Хипертрофното действие на 6-кетопрогестерона върху препуциалната жлеза е достатъчно силно и може да бъде сравнено с действието на 17α-хидроксипрогестерон, тестостерон пропионат и 17α-метил-5-андростен-3β,17β-диол и е много по-силно от това на прогестерона.“

„Поради получилата се атрофия на препуциалната жлеза след кастрация може да , изследователите заключават, че в яйчниците може да се секретира вид андроген, който има роля в месечния цикъл. Тъй като яйчникът има възможността за секретира 6-кетопрогестерон, логично е да се предположи, че тази съставка може да бъде този яйчников андроген или някакъв вид подобна съставка. Тя обаче няма влияние върху цикъла на разгонване.“

„От тези доказателства може да се предположи, че прекурсорът на стероида, който има миотрофно действие /хранещо мускула/, хипертрофичен ефект върху препуциалната жлеза и слабо андрогенно действие и който се произвежда в плацентата, може да е прогестерон или дехидпоепиандростерон /ДХЕА/. Този нов стероид е най-вероятно 6 – кетопрогестерон или свързани с него съставки.“

Съществуват убедителни доказателства, че делта-4 стероидите (т.е. прогестерон, андросетндион, тестостерон и т.н.) прибавяйки група, отдалечаваща  електрони от реактивния център при позиция С6, действат като ароматазен инхибитор и така понижават синтеза на естроген. Синтетичните 6-хлоро, 6-флуоро и 6-бромо тестостеронни деривати инхибират ароматазата.
6 alpha-fluorotestosterone: a nonaromatizable androgen inhibitor of aromatase cytochrome P450. – PubMed – NCBI

В резултат на горното изследване и допълнителни клинични тестове, скандалният дизайнер на стероиди Патрик Арнолд пуска на пазара стероид, познат като 6-ОХО (6-кетоандростендион).

4-Androstene-3,6,17-trione – Wikipedia

Често използвания ароматазен инхибитор екземестан (6-метилиденандроста-1,4-диен-3,17-дион) е също С-6 заместен стероид, подобен на споменатия по-горе 6-ОХО.

Exemestane – Wikipedia

Няма директно доказателство за ароматаза-инхибиращите качества на 6-keto P4, но той е доста съвместим с тези ефекти на нормалния прогестерон, както и с добавянето на електрон – отдръпващата група (хало-, кето-, и т.н.) при позиция С6 на прегнан или андростан стероидите.

Така че, в обобщение спрямо гореизложеното изследване, 6-keto P4 притежава 2/3 от анти-катаболните (миотрофни) ефекти на тестостерона върху мускулите, около 1/6 от седативните ефекти на прогестерона и не много повече по отношение на влияние. Няма ефект върху сексуалния цикъл при плоховете, няма естрогенен или прогестогенен ефект, никакъв върху простатата, размера на надбъбречните и семенни везикули (андрогенен ефект), както и не влияе върху кръвното налягане. Тоест 6-keto P4 е чист анти-кортизол стероид с всички желани свойства.

НАПРАВИ ЗАЯВКА ЗА 6-КЕТОПРОГЕСТЕРОН ОТ IDEALABSDC ТУК

Дозите от 6-keto P4, използвани в изследването са l човeшка еквивалентна доза от около 0,1mg/kg за 7 дни. Това се изчислява в дневна доза от 6-10mg за болшинството от хора. Заради 2/3 от анти-катаболната мощност за мускулите в сравнение с тестостерона, дозата от 10mg 6-keto P4 трябва да съвпада с анти-катаболните ефикти на около 6-7mg тестостерон. Д-р Пийт казва, че млад, мускулест мъж произвежда най-много 5-7mg тестостерон на ден, така че 10mg от 6-keto P4 би могъл да регулира ефекта на тези по-високи нива на тестостерон при младите мъже.

При наличието на всички тези качества, много хора може да започват да задават въпроси по отношение на легалността на такава молекула. Не съм адвокат, това не е правен съвет/становище. По мое непрофесионално/неофициално/ лично мнение, базирано на публикувана информация, подкрепено от неофициални допитвания до FDA /Food and Drug Administration/, както и няколко служебни лица, работещи в стераидната регулация на местно и областно държавно ниво, изглежда, че и федералните и местните служби считат 6-keto P4 за естествено срещащ се, прогестеронов примес. Заради тази си природа, понастоящем не попада под забранени категории като AAS /анаболните стероиди/, допинг агенти, токсични субстанции или по друг начин забранени имични вещества. Засега неговата легалност изглежда е като тази на прогестерона.

 

За тези, които се интересуват от мнението на д-р Пийт за 6-keto P4:

Аз: „Д-р Пийт, имате ли мнение за потенциалните благотворни ефекти или за евентуални рискове от употребата на 6-кето прогестерон? Не съществува много информация за него, но по-ранно изследване разкрива, че притежава същите анти-катаболни и седативни ефекти като прогестерона, докато е лишен от прогестинови, андрогенни и естрогенни качества.Ето изследването  и неговото резюме:“
https://www.jstage.jst.go.jp/article/endocrj1954/5/3/5_3_149/_pdf/-char/en

РП: „Структурно, изглежда, че би трябвало да действа както действат прогестерона и андрогените. Тъй като молекулата изглежда много обещаваща, опитах много малки количества, като наблюдавах ефектите, които има върху съня ми по време на първите няколко дни. Качеството на сън е повлияно много чувствително от метаболизма. Дисруптивните субстанции променят качеството на съня от конструктивно прозрение към несвързаност. Мисля, че това аналогично рефлектира върху виталните функции на организма.“

НАПРАВИ ЗАЯВКА ЗА 6-КЕТОПРОГЕСТЕРОН ОТ IDEALABSDC ТУК

рефернции:

[1] 6-Ketoprogesterone and its biological actions. – PubMed – NCBI
[2] Synthesis and biological evaluation of steroidal derivatives as selective inhibitors of AKR1B10. – PubMed – NCBI
[3] Pregn-4-ene-3,6,20-trione: a compound formed by the alkaline oxidation of progesterone and its role in the fluorimetric determination of progesterone. – PubMed – NCBI
[4] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1007/BF02534027
[5] https://link.springer.com/article/10.1007/BF02464214
[6] Isolation of an unknown substance and 6-ketoprogesterone from perfusates of human placentae. – PubMed – NCBI