fbpx //*** post tags***/

Д-р Рей Пийт е писал обширно върху ефектите на антибиотиците и върху поддържането на бактериалните нива в гастроинтестиналния тракт. Прекомерният растеж на бактериите в дебелото черво е голям проблем заради производството на ендотоксин, а при хората с хипотиреоидизъм проблемът може да се прехвърли и в тънките черва. Това състояние е наричано SIBO – (Small intestinal bacterial overgrowth-прекомерен растеж на бактерии в тънките черва). То води до малабсорбция, възпаление, бактериална транслокация в черния дроб, панкреаса, жлъчния мехур, далака, сърцето и др. Хроничното възпаление и транслокация на бактериите може да доведе до множество тежки здравословни проблеми, включващи автоимунни заболявания, диабет, затлъстяване, дори и рак на черния дроб и панкреаса.

Gut Bacteria May Cause ALL Autoimmune Conditions; Antibiotics Can Cure
All Gut Bacteria Dangerous, Its Endotoxin Drives Liver Cancer; Antibiotics Cure
Pancreatic Cancer Driven By Bacteria/endotoxin; Antibiotics Can Prevent/treat
Gut Bacteria Overgrowth, Regardless Of Type, Causes Obesity

Един от начините за запазване на възможно най-ниски ниски нива на бактерии в гастроинтестиналния тракт е употребата на антибиотици. Това обаче не удачна опция за повечето хора, тъй като за закупуването им се изисква рецепта, да не говорим за тежките странични ефекти от употребата им. За щастие съществуват някои методи, включващи приемането на храни и субстанции, които имат благотворни ефекти върху чревната фауна – въглен, фибри, анти-серотонинови препарати, аспирин и т. н. От тези аспиринът има много дълга история на употреба като дезинфектант, включително в гастроинтестиналния тракт. Проблемът с аспирина (и с неговия метаболит салициловата киселина) е този, че бързо се метаболизира и абсорбира от стомаха, още преди да има шанс да упражни антибиотичните си свойства. Той може да има някакъв ефект върху горната част на тънките черва, но не остава цялостен достатъчно, за да достигне и има ефект върху дебелото черво. Вземайки предвид потенциала и ограниченията на аспирина, още през 19ти век докторите измислят модифицирана версия на салициловата киселина. Молекулата е проста и представлява естер на салициловата киселина с фенол. Обикновено това химично съединение е познато като Salol – т.е. комбинацията от салицилова киселина и фенол.

Phenyl salicylate – Wikipedia
“…Употребява се като антисептик заради антибактериалната активност при хидролизата  в тънкото и дебелото  черво. Действа като лек аналгетик.”

Простата естерификация позволява на салициловата киселина да остава повече или по-малко цялостна докато достигне до тънкото и до дебелото черво, където се метаболизира от микробиома и разгражда до фенол и салицилова киселина. Както излиза, феноловата част е поне толкова мощно антибактериална, колкото и салициловата киселина, а може би дори и още повече. Тези открития стимулират развиването на специална синтетична версия на фенола, наречена Dimol, която показва невероятно ползотворен ефект върху хора с ревматоиден артрит, изразяващи се чрез редуциране на бактериалния растеж и намаляване нивата на ендотоксина.


Simple Intestinal Antiseptic As A Cure For Rheumatoid Arthritis (RA)

По времето, когато Салолът набира популярност, се е употребявало и друго лекарство за дезинфекция на гастроинтестиналния тракт – камфорната киселина.

Camphoric acid – Wikipedia

Тя представлява версия на дикарбоксилната киселина на камфора, но за разлика от нея не притежава мирис, а вкусът й е тръпчив и горчив, подобно на комбинация на лимон с хинин. Това позволява субстанцията да боде приемана орално. Тя се употребява и като чревен дезинфектант, и като лек за треска, причинена от различни инфекциозни заболявания, като туберкулоза.

Ето защо, решихме да направим комбинация от тези две субстанции, като продукт за дезинфекция на гастроинтестиналния тракт, под името CamphoSal – комбинация от камфорна киселина и салол.

Ето някои референции относно употребата на камфорна киселина и Салол като чревни дезинфектанти, включващи коментари от д-р Пийт и неговия опит с използването на киселината – дози от 100mg-200mg на ден.


Ray Peat Email Exchanges – Ray Peat Forum Wiki
“…[проблеми с език, зъби, венци] Съществуват силни нервни и циркулаторни взаимодействия между червата и устата, имащи влияние върху пародонталното здраве, чувствителността на зъбите и др. Камфорната киселина се е употребявала като чревен дезинфектант и за лечение на възпалителни състоянияна езика и лош дъх. Тетрациклините имат подобен ефект. Витамините D и К са важни.”

Flowers Of Sulfur Aka Brimstone Logs
“…Локалните бактерии са обикновено причината за побеляване на езика, но обикновено основният проблем идва от червата. Експериментирах със старомодната камфорна киселина -“чревен дезинфектант” (преди 80-100 години се е употребявала като основен фармацевтичен продукт), и при поглъщането на 100 to 200 mg от нея вечерта, се събуждам с перфектно  чист език на сутринта. Бамбукови кълнове, суров морков и сярата са другите антисептици, които помагат при белия език.“

https://books.google.com/books?id=Q…amphoric acid intestinal disinfectant&f=false
https://books.google.com/books?id=j…amphoric acid intestinal disinfectant&f=false
https://books.google.com/books?id=5…amphoric acid intestinal disinfectant&f=false
“…Сега камфорната киселина е официално за лекарство, надлежно признато от новата фармакопея.  Твърдо установено е неговото място в терапевтиката. Камфортана киселина има множество приложения в медицината. Използва се като лечебно средство при хора, болни от туберкулоза, за борба с нощното изпотяване. При никое друго лекарство не се отчитат такива добри резултати както при прилагането на камфорната киселина като средство за контролиране на обилното нощно изпотяване при болните от белодробна туберкулоза. Киселината влияе също и при изпотяване по други причини. Локално, действието се изразява като лек антисептик.  В разтвор 1% тя е полезна за лечението на ларингит и фарингит, за пикочния мехур при хроничен цистит. Приложена вътрешно, камфорната киселина дава добри резултати като чревен дезинфектант , доказвайки своите полезни свойства при лечението на диария, резултат на ферментация в червата.


https://books.google.com/books/about/Salol_in_the_Treatment_of_Diarrhea_Dysen.html?id=pxjntgAACAAJ
https://salol.askdefine.com/
“…Фенил салицилат, или Салол, е химична субстанция, представена през  1886 г. от Марчели Ненчи от Базел. Може да бъде създадена чрез нагряване на салицилова киселина с фенол. Използвала се е като чревен антисептик въз основа на  антибактериалната дейност на хидролизата в тънкото черво. В миналото използвана в слънцезащитните кремове, сега фенил-салицилата  се употребява в производството на някои полимери, лакове, лепила и восъци. Салициламидите са вид лекарства.”

http://www.homeoint.org/clarke/s/salol.htm
“…Салолът първоначално се използва като анти-ревматоидно средство, особено при лечението на остри състояния. Давало се е като антипирептик, от 30 до 45 дози, под формата на пудра или таблетки. Веществото е разтворимо в  етер и петролен спирт и доста слабо, ако не въобще – във вода. Не причинява проблеми на храносмилането, тъй като преминава през стомаха непроменен, след което се разпада в  дванадесетопръстника от ферментите на панкреаса, в салицилова киселина и фенол (съдържание на фенол 38 %). Тези вещества се отделят от бъбреците, а статусът на храносмилателния процес се определя чрез измерване на времето след приема на Салола, което е необходимо на салициловата киселина и фенолаът да се отделят в урината. Заради неговите качества, Салолът се използва като основа в лекарства за диария,  дизентерия, холера, както и при други заболявания с установен сепсис на червата, пикочния мехур и уретрата, като заместител на обикновените механични промивки и инжектиране. Неговото вътрешно прилагане  при болни от гонорея (дози от 5 гр., три пъти на ден) постига голям успех в лечението на симптоматиката. (Helbing).”

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29000448
“…Салолът е лесно приложимо, безопасно лекарство , прилагано при първата фаза на остър гастроентерит при деца, както и при хроничните форми на ентероколит.  При остри състояния е необходимо стомаха да почива и да се прилагат по две или три дози Салол в рамките на 5 или 6 часа. При хроничните състояния на  хрема се приема в по-големи дози преди хранене. Салолът действа най-добре при  балезнени патологични състояния, причинени от ферментация и разлагане в стомаха и тънките черва.“

Изглежда камфорната киселина действа „анаболно“ за костите.
“…До сега, повечето терапии за остеопороза се фокусираха върху ограничаването на резорбцията, с различен успех (Rodan and Martin 2000). Поради това, спешно се нуждаем от терапии, които действат на основа повишаване на костната маса, които подобряват дефектите в костната микро-архитектура  и които забързват зарастването на фрактурите. Естествените съставки и техните производни са неизменен източник на терапевтични агенти. Полагат се усилия за развиването на медикаменти с естествени съставки, които да имат влияние върху премоделирането костите, особено чрез  забавяне на костната резорбция (Putnam et al. 2007). Способността на естествените съставки да стимулират  остеобластната диференциация се показва в някои изследвания (Lee et al. 2007; Jeong et al. 2008).. Пример е камфорната киселина (1R,3S), която стимулира формирането на калция в остеобластните MC3T3-E1 subclone 4 клетки при мишките. Камфорната киселина се добива от окислението на камфора и обикновено се използва заради нейните лечебни  свойства против сърбеж,  болка и раздразнения (Burkhart and Burkhart 2003). Камфорната киселина действа специфчно върху кожата и мембраните на лигавицата като контролира техната повишена секреция. Тя е особено ефективна при проблемното нощно изпотяване, особено при болни от туберкулоза, но също и за контролирането на  обилното изпотяване по време на треска.”


*******************************************************************************
*******************************************************************************

haidut, Oct 21, 2019

Q&A

 1. Освежава ли дъха? Да, но не придава „аромат“ както го прави дъвката. Просто премахва лошия дъх. Като се вземе предвид, че разтворителят е етанол и това, че и двете съставки са много добри антисептици, продуктът може да бъде използван като вода за уста, подобно на Листерина, но без да притежава лютивостта му. Също така, може да действа синергично с метиленовото синьо (Oxidal), когато се използва като вода за уста.
 2. Възможно ли е салициловата киселина и фенолът  да увредят  чревната лигавица? Аминосалицилатите се употребяват за лечението на възпаления на червата, така че салициловата киселина едва ли може да е опасна, особено в малките количества, намиращи се в CamphoSal. Същото се отнася и за фенола –  приемаме и абсорбираме повече фенол всеки ден от храната, която ядем.
  Phenol – Wikipedia
  “…Фенолът е нормален метаболитен продукт, отделян в количества до 40 mg/L в човешката урина.[46]
 3. Каква е дозата/количеството капки на ден за чревна дезинфекция? Възможни ли са някакви ефекти  като разреждане на кръвта, подобно на действието на аспирина? Д-р Пийт предлага 100mg-200mg камфорна киселина дневно, което би било достатъчно. В CamphoSal 25 капки съдържат 200mg от нея, така че може да се започне с 10-12 капки. След период на наблюдение и ако няма забележим ефект дозата може да се увеличи до 25 капки на ден. По отношение на разреждането на кръвта – 100mg фенил салицилат съдържа около 60mg салицилова киселина, което отговаря на същото количество, което има в аспирина за деца.
 4. Колко дълъг е препоръчителният прием? Д-р Пийт казва, че дори и еднократната употреба на камфорна киселина му е помогнала, а както се вижда от стари изследвания, се употребява всеки ден за една седмица, а след това спорадично, при нужда. Така че, най-добре е да се започне всекидневен прием в порядъка на една седмица, после да се разреди на два пъти в седмицата, дори и още по-рядко, ако няма признаци на бактериален растеж.
 5. При употребата на CamphoSal, какви са ефектите, които забелязвате? При прилагане от порядъка на две седмици без прекъсване, а после спорадично в течение на един месец: Първоначално се усещаше стимулиране на гастроинтестиналния тракт, което се приема за знак, че наистина има прекомерен бактериален растеж, който е причината за този вид реакция на раздвижване на червата. След четвъртия ден раздвижването и звукът утихнаха и изглежда вече не получавах серотонин/хистаминовите симптоми, след приема на ястие с богато съдържание на нишесте. Това може най-вероятно да се обясни със заздравяването на чревната бариера по някакъв начин, или с редуцирането на бактериалния брой, като така понижава и нивата на серотонина, въпреки че нишестето се абсорбира през  чревната стена. Също изглежда, че се повишава толерантността към алкохол и подтикване на когнитивните функции, което е най-вероятно заради лекия директен допаминергичен или анти-серотонинов ефект.
 6. Възможно ли е бактериите да се адаптират към някоя от съставките, съдържащи се в Camphosol? Не е много вероятно да се развие резистентност, тъй като камфорната киселина, фенолът и салициловата киселина убиват бактериите чрез  генериране на реактивни форми на кислорода – механизъм, подобен на този, по който действа метиленовото синьо, когато се използва с червена светлина (фотодинамична терапия).  Това е една от причините, поради която фотодинамичната терапия е толкова обещаваща – не съществува известен механизъм на резистентност , на който бактерията може да отговори. Освен това, бактериите могат да използват редуциран глутатион, за да се предпазят (точно като раковите клетки). С течение на времето нивата на глутатиона падат, тъй като той бива използван за неутрализацията на реактивните кислородни форми и по този начин бактерията загива.
 7. Вече три дни приемам Camphosol 25 капки на ден. Ето забележимите ефекти:
 8. Изчезна сутрешната коремна болка! Особено в илеоцекалната област.
 9. Активна перисталтика
 10. Намаляване на подуването
 11. Нормализиране на съня
 12. Температурата и пулсът се повишават
 13. Добър апетит
 14. Побеляването на езика намалява
 15. Стимулирана нервна система, мускулната също, с по-висока ефикасност.

https://raypeatforum.com/community/threads/camphosal-liquid-camphoric-acid-salol.31267/

Share This