fbpx //*** post tags***/

Кокосовото масло се използва за подобряване на много аспекти на здравето. Сега, учените са открили ново негово качество – може да бъде силен съюзник в борбата срещу развиването на кариеси.

Родителите с радост ще приемат новината от това откритие, тъй като болката от кариеса и съпътстващите инфекции, които понякога се развиват често се третират с антибиотици, медикаменти, които имат обратни ефекти и могат да доведат да антибиотична резистентност. Често срещан при децата, кариесът засяга 60-90% от тях в индустриализираните страни, както и повечето от възрастните, спрямо проучвания.

Кокосовото масло е естествен природен агент, лишен от странични ефекти и е добре дошла добавка в средствата за борба против кариес.  Кокосовото масло се добавя в продуктите за дентална грижа- паста за зъби и вода за уста, подпомагащи здравето на зъбите ни.

Учените от Athlone Institute of Technology в Ирландия оценили ефективността на три различни масла да атакуват стрептококовите бактерии, произвеждащи киселина и които са най-често срещани заселници в устата и основен причинител на кариес. Те тествали натурално кокосово масло, зехтин и растително масло, в допълнение третирани с ензими, симулирайки храносмилателен процес. Само ензимно-промененото кокосово масло изразило възможността да намали растежа на повечето щамове на бактерията. Вярва се, че разпадането на кокосовото масло от ензимите е освободило неговите компоненти, които са способни да се борят срещу бактериите.

Предимства от употребата на кокосово масло в денталните продукти.

Главният изследовател д-р Деймиън Брейди твърди, че ензимно-промененото кокосово масло може да бъде много атрактивен заместител на химическите вещества, които по настоящем се използват в продуктите за борба с кариеса, заради това, че е ефективно и в сравнително ниски концентрации. Той подчертава, че е от изключително важно значение да се търсят алтернативни пътища за борба с инфекциите, поради високата антибиотична резистентност.

Друго голямо предимство е, че кокосовото масло е доста по-евтино, а знаем, че лечението на зъбите е обикновено скъпа процедура.

Рефернции

frenchtribune.com/teneur/1213205-coconut-oil-helpful-keeping-away-tooth-decay

medicaldaily.com/articles/11888/20120904/enriched-coconut-oil-help-fight-against-tooth-decay

emaxhealth.com/1020/coconut-oil-could-be-good-teeth

bbc.co.uk/news/health-19435442

independent.ie/health/health-news/coconut-oil-shown-to-help-fight-tooth-decay-3217271

http://www.sgm.ac.uk/en/media_centre/press-releases.cfm/coconut-oil-could-combat-tooth-decay

Share This