fbpx //*** post tags***/

Хормонът естроген притежава ключова роля за здравето и нормалното функциониреане на организма ни, всеки ден. Естрогенът участва в регулирането на менструалния цикъл (при жените), чувството на глад и ситост, инсулиновата чувствителност, подпомага метаболизирането на холестерола, има пряка връзка с костната плътност и мн. др. Като всеки друг хормон, дисбалансът на естроген в тялото, води със себе си редица критични за здравето състояния.

Със сигурност редица хора по света страдат от проявите на нисък и недостатъчен естроген, и все пак, съвременният начин на живот става причина за все по-големия брой хора с доминантни стойности на сексуалния хормон.

Доминантния естроген се проявява най-често чрез симптоми като:

При жените

 • Предменструален синдром
 • Натрупване на килограми (предимно в областта на ханша и бедрата)
 • Поликистозни гърди
 • Ендометриоза
 • Обилно кървене при менструация
 • Чувство на изстощение
 • Ниско либидо
 • Депресия
 • Подтиснатост
 • Подуване на стомаха
 • Чувствителни гърди
 • Честа смяна на настроението
 • Безсъние и др.

При мъжете

 • Гинекомастия
 • Ниско либидо и сексуална дисфункция
 • Безплодие
 • Наднормено тегло и др.

Тук ще изредим някои от основните причини за прогресивно нарастващия брой хора с доминантен естроген в световен мащаб.

Хормоналната контрацепция

Често лекарите назначават хормонална контрацепция за регулиране на менструацията и обилното кръвотечение по време на цикъл. За съжаление, приема на противозачатъчни създава идеалната среда за хормонален дисбланс в организма.

Причината за измененията в менструалния цикъл, така или иначе, се корени основно върху високи стойности на естроген в тялото. Така че приемът на противозачатъчни (съдържащи предимно естроген) лесно превръща сексуалния хормон в доминантен.

Освен всичко останало, противозачатъчните медикаменти съдържат синтетичен прогестерон, който подтиска естественото му производство в организма. И тъй като прогестерона и естрогена са двата основни женски полови хормона, които са постоянно в състояние на баланс – по-ниските нива прогестерон, моментално рефлектират чрез прекомерно покачване на естрогена.

Козметичните продукти

Повечето козметични продукти, съдържат ксеноестрогени, които могат да причинят хормонален дисбаланс в тялото. Списъкът с вредни химикали, имитиращи действието на естрогена, които се откриват в много от продуктите за лична грижа е наистина дълъг, за това тук ще изброим най-често срещаните:

 • Парабени – козметичните производители използват тези добре познати ксеноестрогени като консерванти.
 • Фталати – откриват се в пластмасата и като емулгатор и стабилизатор в козметиката.
 • Бензофенони – тази добавка води до изменения в производството на естроген и тестостерон. [1] Намира се най-често в слънцезащитните кремове.
 • Триклозан – среща се най-често в сапуна. След опит с лабораторни мишки, учени доказаха, че триклозана увеличава размера на матката [2] и раковите клетки в гърдите. [3] Смята се, че триклозана влияе върху естрогеновите рецептори.
 • Изкуствени аромати – като изключим продуктите с етерични масла, силният и траен парфюмен аромат може да ви подскаже, че даден продукт има отрицателно въздействие върху хормоналния баланс в тялото.

Баланс на естрогена хранителна добавка!ВИЖ ТУК

Естрогенът в храната

Много храни като бобовите растения, семената и редица подправки стимулират по-високото производство на естроген в тялото. За това ако притежавате съмнения, че нивата на естроген във вашия организъм са завишени, добре е да се информирате подробно по темата и съответно да ограничите приемът им.

Със сигурност, по-големият проблем с естрогена в храната идва от пестицидите и хормоните, с които се обработват растенията и животните в хранителната индустрия. Токсичните пестициди имат разрушително действие върху ендокринната система. [4] Учените свързват един от най-често използваните хербициди-глифозатът с появата и разрастването на рака на гърдата при жените. [5]

Всички знаем, че инжектирането с хормони за по-бърз растеж е широко распространена практика при отглеждането на животни в месната промишленост. Тези хормони стигат до нас чрез консумацията на месото и млечните продукти [6] на третираните животни.

Баланс на естрогена с EstroBan от IdeaLabs ! ВИЖ ТУК

Когато подбираме внимателно източникът си на хранителни продукти, ние можем да сведем до минимум отрицателните ефекти за здравето, които масовата индустрия налага. За щастие вече съществуват достатъчно малки био и еко ферми, които създават идеалната алтернатива на обработените с токсични вещества храни.

Естрогенът и храносмилателната система

Излишният естроген в тялото се освобождава чрез урината, за това бавното храносмилане може да стане причина за неговото натрупване в червата. От там естрогенът може лесно да се абсорбира отново в кръвта.

Ако смятате, че организма ви страда от бавно храносмилане, консултирайте се със специалист. Често причината за това се крие в липсата на стомашни киселини или дисбалансът на чревни бактерии в тялото. В този случай, допълният прием на бетаин хидрохлорид и храносмилателни ензими може да ви е от полза.

Токсините

Ежедневното интоксикиране на организма (чрез тежки метали, токсини от мухъл, пластмаса, [7] изкуствени аромати, почистващи препарати и др.) затруднява изключително отделителната система и естествения процес на детоксикация, извършващ се от черния дроб и бъбреците.

Високото ниво на токсини в организма създава конкуренция за излишния естроген в рамките на отделителната ви система, и така отново, можете да се сдобиете с доминантни стойности на половия хормон.

Решението тук – сведете до минимум токсичното излагане на организма. Така ще позволите на тялото си да се справи само с токсините, върху които не можете да упражните контрол.

Наднорменото тегло

Тялото произвежда естроген в надбъбречните жлези, в мозъка, в яйчниците или тестисите. Както мъжкия, така и женския организъм произвежда естроген в мастните тъкани. [8] [9]

Колкото повече мастни клетки, толкова повече естроген. С много естроген, тялото складира все повече мазнини и така се завърта един омагьосан кръг, докато завършите с рисковите за здравето доминантни стойности на хормона.

Това отново доказва факта, че ако желаем да се радваме на добро здраве, не можем да пропуснем необходимостта от контрол над телесното тегло.

Факторът Стрес

Ако след прочетеното по-горе, сте установили, че притежавате редица симптоми за доминантен естроген, обърнете внимание на факторът стрес, преди да предприемете кавото и да било.

Стресът има огромно влияние върху производството на сексуалните хормони. В този ред на мисли, хроничният стрес бързо може да ви доведе до състояние на хормонален дисбаланс.

Причината за това се крие в действието на прегненолонапрекурсорът на всички хормони в тялото.

PanSterone – Хормоните на младоста (Прегненолон и DHEA) от IdeaLabs

При сигнал за стрес, чрез прегненолона, организмът ни произвежда повече от хормона на стреса – кортизол, за сметка на прогестерона.

Както вече споменахме, прогестеронът и естрогенът са в постоянно състояние на баланс. Така хроничният стрес, който води  до по-малко прогестерон за организма, става причина за лесното задържане на килограми, предменструалния синдром и/или други симптоми за доминантен естроген в тялото.

CortiNon – баланс на кортизола от IdeaLabs

Практикуването на медитация, йога и други техники за релаксация може да помогне на тялото ви да се справи с високия стрес в ежедневието.

StressNon от IdeaLAbs

Референции:

Share This