fbpx

Кокосовото масло някога се смяташе за „лоша мазнина“, тъй като съдържа наситени мастни киселини, които конвенционалните нутриционисти не различават от синтетично произвежданите такива, като маргарина. Сега вече е известно и набира все по-голяма популярност – естествените източници на наситените мазнини са не само „не-лоши“, но всъщност полезни, особено за мозъка.

Съществува изследване с името „Диета, богата на екстра върджин кокосово масло повишава нивата на HDL (добър) холестерол и понижава телесната маса и обиколката на талията при пациенти с коронарна болест на сърцето“. То предоставя резултати, които могат да са обещаващи за хората, страдащи от затлъстяване, наднормено тегло и повишен риск от сърдечно-съдови заболявания – състояния, за лечението на които фармацевтичните методи често претърпяват неуспех.

В това изследване се оценяват ефектите върху здравето при хранително лечение с чисто кокосово масло, фокусирано главно върху това как повлиява върху HDL (добър) холестерол и обхват от антропометрични измервания – телесно тегло, размер и обиколка. Средната възраст на участниците е 62,4 ± 7.7 години, с 70% възрастни хора, от които 63,2% мъже. Всички от тях са хипертоници и 94,5%  имат кръвни липидни профили, индикиращи за дислипидемия и са на стандартно лекарствено понижаващо холестерола лечение.

(Дислипидемия – нарушение в метаболизма на мазнините, често се съпровожда с голямо завишение в серумните нива на холестерол и триглицериди)

По време на първата фаза – тримесечен период, 136 участника са подложени на стандартизирана диета. След третия месец, 116 от тях, които успешно завършват първата фаза са разделени на две интервенционни групи: 22 остават на диетата, 92 участника са на диетата + 13 ml на ден екстра върджин кокосово масло, което е еквивалентно на около 14gr, или една супена лъжица.

Резултатите показват, че хората поставени на диета + кокосово масло имат редукция в всички 6 параметри:

  • Тегло: -0.6 kg
  • Индекс на телесната маса: -0.2 kg/m2
  • Обиколка на талията: -2.1 cm
  • Обиколка на врата: -4.0 cm
  • Систолично кръвно налягане: -3.3 пункта
  • Диастолично кръвно налягане:  -3.5 пункта

Също така, участниците на диета с добавка кокосово масло покачват количеството на съотношението на добър холестерол (HDL): 3.1±7.4 mg/dL

Изследователите заключават: „Нефармакологичните интервенции са есенциални за контрол на рисковия фактор при вторичната превенция сред пациенти със коронарна болест на сърцето. Изследването показва, че диета, богата на екстра върджин кокосово масло изглежда подпомага редукцията на обиколката на талията и повишаването на концентрациите на „добър“ холестерол (HDL-C), което действа превантивно за развиването на коронарна болест на сърцето.“

Понастоящем, фармацевтичните интервенции за повишаване на HDL холестерола не притежават солидна научна подкрепа. Все по-голям брой медицински процедури нямат абсолютно никаква полза и по-скоро причиняват вреда върху здравето. При пациенти с ниски HDL-C нива, които са лекувани със статини (лекарствени средства за понижаване на холестерола), няма клинично доказана полза върху здравословното им състояние.

Като се има предвид, че фармацевтичните интервенции за понижаване на холестерола има широк обхват от сериозни странични ефекти, откритието, че кокосовото масло може да осигури естествена алтернатива без странични ефекти, е доста окуражаващ факт.

В допълнение, абдоминалното затлъстяване е сериозен рисков фактор за сърдечно-съдови проблеми и сърдечна смърт. През 2007г, в изследване са публикувани трите основни рискови фактора за сърдечен удар: абдоминално затлъстяване – 48,5%, ненормални кръвни липиди-40,8% и 38,4% от пушене.

Когато се имат предвид тези фактори, всяка една модификация в храненето, която може безопасно да повиши нивата на „добър“ холестерол и да редуцира абдоминалното затлъстяване и свързаните антропометрични параметри е за предпочитане пред фармакологично лечение.

Източник: nutricionhospitalaria

Share This