Ако помиришете грейпфрут или лимон, мастните ви клетки ще изпразнят по-лесно съдържанието си в кръвта. Учени от Niigata University и Osaka University в Япония открили този факт след като провели експеримент с мишки. Те  достигнали до извода, че аромотерапията с грейпфрут или лимон може да увеличи количеството изгорени мазнини по време на диета за отслабване.

За никой не е тайна, че аромотерапията има изключителни ефекти върху човешкия организъм, които действат както на физическо ,така и на психическо ниво. Лабораторни проучвания доказаха, че аромотерапията с лавандула ни помага да чувстваме благопулучие. С маслото от лавандула се чувстваме по-релаксирани и правим по-малко грешки при решаването на математически пъзели. Аромотерапията с розмарин от своя страна ни прави по-будни и концентрирани, помага ни да решаваме математически пъзели по-бързо.

Ефектите от аромотерапията могат да бъдат доказани и чрез измерване на електрическите импулси в мозъка. Именно това направили Японските учени.

Нервните клетки преминават през мастните тъкани и активацията на тези нерви може да помогне за по-лесното разграждане на мазнините. Ако нервните връзки могат да изпратят по-силни сигнали към мастните клетки, тогава последните биха могли да освободят повече мастни киселини в кръвта. Според японските изследователи аромотерапията може да създаде такъв стимул за клетките.

 

Таблиците по-горе показват резултатите от експеримента, в който били използвани разтвори от 100мл. вода, съдържащи 1 капка цитрусово олио от грейпфрут или лимон. Заключението на изследователите е следното: ” Цитрусовите масла улесняват освобождаването на норепинефрин от нервните връзки, което  активира липолизата и съответно потиска качването на килограми. Необходими са допълнителни проучвания, които да докажат ефектът, който цитрусовите масла могат да имат върху концентрацията на мастни киселини и глицерол в кръвта”

 

Източник:  Exp Biol Med (Maywood). 2003

Вашият коментар