fbpx

След 30-годишна възраст размерът на мозъка ни започва да намалява. Този процес започва много бавно, но с всяка изминала година скоростта му се засилва. Психолози от университета в Питсбърг откриха, че можем да спрем и дори да обърнем процеса на свиване на мозъка като бягаме три пъти седмично по 40 минути.

Хипокампът, познат още като амонов рог е един от най-важните органи в мозъка. Колкото по-добре функционира той, толкова по-добра е паметта ни. След 60-годишна възраст хипокампът свива своите размери с 1-2% на година.Звучи стряскащо, но според невролозите това са неизбежните последствия от остаряването.

Въпреки това, съществуват индикации, че физическите упражнения могат да забавят, да спрат и дори да обърнат този процес. Изследванията сочат, че обемът на мозъка при възрастни хора, които бягат три пъти седмично (на 70% от максималния им сърдечен ритъм) се увеличава след шест месеца.  [J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2006 Nov; 61(11): 1166-70.] Прегледите показват, че кардио тренировките помагат на мозъка на здрави възрастни хора да функционира по-добре. [Cochrane Database Syst Rev. 2008 Jul 16;(3): CD005381.]

Американските учени провели експеримент със 120 здрави мъже и жени на средна възраст 66 години. Половината от участниците правили стречинг три пъти седмично, другата половина – бягали (с 60-75% от максималната си кислородна консумация) 40 минути, отново три пъти семично. Резултатите били измерени след една година.

Обемът на хипокампът на участниците, които правили стречинг се смалил през тази една година. Точно обратното се случило с хората, които бягали: обемът на хипокамът в тази група се увеличил с 2%.

Бягането стимулира отелянето на мозъчен невротрофичен фактор (BDNF) протеинът, който подобрява изключително мозъчната дейност. Ефектът на BDNF върху мозъка може да се сравни с ефекта на анаболните стероиди върху мускулите.

Ето и поредното доказателство за това как физическите упражнения влияят пряко, не само върху физическото, но и върху психическото ни зраве. Тези изследвания сочат ясно, че редовното спортуване може да се използва и като сигурна превенция срещу развитието на коварната старческа деменция.

Източник:

Proc Natl Acad Sci U S A. 2011 

 

 

Share This