fbpx

В западния свят т.нар. тигрови ядки, познати още като чуфа или земен бадем се използват предимно като стръв за улов на риба. В Южна ЕвропаБлизкия и Далечния изток обаче тази храна е нормална част от ежедневието на хората.

Като вкус, тигровите ядки се доближават най-много до лешниците. Според традиционните лечители от Индия и арабския свят, земния бадем има редица полезни свойства, сред които и увеличаване на либидото. За да разберат колко истина има в тези твърдения, учени от  University of Science & Technology в Йордания провели лабораторно изследване с плъхове.

Мъжките плъхове били разделени в две групи – с висока и умерена сексуална активност. Във всяка група, някои от животните били суплементирани ежедневно със сушени тигрови ядки под формата на прах. Експериментът продължил 30 дни.

С 2гр. тигрови ядки на всеки килограм телесно тегло, плъховете, които имали умерена сексуална активност в началото на това изследване, увеличили нивата на тестостерона си с 225%.

В групата с по-високо от средното ниво на сексуална активност, животните били суплементирани по два начина – с 1гр.[T1] и с 2 гр [T2] тигрови ядки на всеки килограм телесно тегло. И в двата случая резултатът бил положителен.

Човешкият еквивалент на тези дози е приблизително от 11 до 22 гр. тигрови ядки за мъже с тегло около 80кг.

Тигровите ядки съдържат сравнително високи количества Цинк, Кверцетин, Витамин С и Витамин Е. Според йорданските учени тези субстанции са причината за ефекта, който екзоточните ядки имат върху нивата на мъжкия полов хормон. Дали това е истинският механизъм на действие, следва да бъде доказано от по-задълбочен анализ по темата.

Източник:

BMC Complement Altern Med.

 

 

Share This