fbpx

ВИТАМИНИ

ЕП.8 Георги Хайдут

Вит. В1, тиамин,водоразтворим

Дневна доза 50/100 мг на ден. Подобрява издръжливостта,намалява млечната киселина,подобрява умствената дейност

В2, рибофлавин

– 10/15 мг/ден, подпомага метаболизма.Има проучвания с хора,взимащи между 400 и 500 мг на ден и това лекува мигрена. Но е добре да се взима вечер,защото е напълно противопоказано да се излагам на слънце при такива дози,защото влиза в реакция с фотоните ,които проникват в тялото и може да доведе до здравословни проблеми. Големите дози Б2 разгражда серотонина и така облекчава симптомите на мигрена.

Б3, никотинамид – 50/100 мг 2-3 пъти на ден с храната. Тези дози увеличават метаболизма. Ако се приема в дози от 750 мг до няколко грама на ден блокира окислението на мастни киселини,намаля възпалението,дори антагонизъм на серотонин. Ако някоя вечер ще препиваме е добре да се приеме 500 мг вит. B3. Няма нито едно проучване ,че може да се предозира. Напротив,колкото повече B3 има в тялото,толкова по-добре за нас. Той може да предотврати или да излекува повечето болести. В големи дози, 2-3 грама,има приспивателен ефект.

B5, пантенол – 50/100 мг /ден. Невъзможно да се предозира.

B6 – намалява пролактина,увеличава допамина. В големи дози може да има нервно токсични ефекти, изтръпване на крайниците. Ако взимаме активната форма bpp може 10 мг на ден. Ако е обикновен 25-50 мг на ден.

Биотин- 1/2 мг на ден. Има изследване ,че 300 мг на ден лекува МС,като обръща пораженията по нервите. Драстично подобрява метаболизма и нервната система.

За б12 и фолиева киселина казва, че стимулира раковите клетки и с тях не е ок да се прекалява. Използването на ФК е оправдано само при хроничните алкохолици и бременните жени . Само при тях тя се изчерпва. При всички други може да се набави с храната.

Мастно разтворими витамини. С тях трябва да се внимава ,защото се натрупват в мастната тъкан. Имат антиестрогенов ефект.

Вит.Е в дози от 300 до 500 мг на ден има много силен антиестрогенов ефект. Тази доза е необходима при естрогенов рак. Ако няма такова заболяване нужната доза е по 4 международни ефиници IU за всеки грам pufa или средно 80-120 IU на ден. (Колко капки са пак не казаха).

Вит. Д ,стероид -лятото 2000 единици профилактично. Зимата и за хора с дефицит ,депресивни заболявания , по 4000-5000 единици са без никакъв страничен ефект. Нивата на вит. Д да един добър маркер за метаболизма на човека. Колкото човек е по-слаб толкова повече вит. Д има и обратно.

Вит.А мощен ефект върху здравето на кожата,антагонист на естрогена. В комбинация с вит.Е се използва за лечение на ранни фирми на рак на гърдата. Блокира ефектите на кортизола. Има изследване върху животни и е доказано,че комбинация от А и Д пази от всякакви вируси,вкл.ебола,херпесни вируси, ЕБВ и др. Оптимални дози между 5 000 и 10000 единици/ден. Оптималното съотношение между А и Д е 3:1. Примерно 6000 А и 2000 Д на ден. Доказано е,че за хора с хипо и хаши дози до 25000 единици на ден са безопасни.

Вит.К2 подобно,но много по- мощно действие от. Q10. Дози от 2-3 мг на ден. Хайдут препоръчва мк4. Съотношението мк4/Д е 1 мг мк4 на всеки 1000 единици вит. Д. Дози над 15 мг на ден понижават кръвното налягане.