fbpx

Статията „На 40 реагирате на силови тренировки (почти) като на 18“, която споделихме с вас преди време, ни убеди в това, че годините не могат да бъдат оправдание за допускането на лоша физическа форма. Изследване на американски учени от 2017г. затвърждава тази теория с откритието си, че тялото ни се възстановява от тренировка по един и същи начин, независимо дали сме на 50 или на 20 години.

Изследователите от САЩ провели експеримент с участието на 19 мъже, притежаващи опит в тренировките с тежести. Девет от мъжете били на възраст от 18 до 30 години (YA), останалите – на възраст от 40 до 59 години (MA).

За експеримента доброволците трябвало да натоварят единия си крак с 8 серии от 10 повторения на машина за лег екстензия.

Учените сравнили данните на участниците минути преди тренировката и 48 часа по-късно. Така те установили, че мъжете в двете групи се възстановяват от натоварването почти по един и същи начин.

След тренировъчната сесия и двете групи докладвали за еднаква степен на мускулна болка. Концентрацията на креатинкиназа, миоглобин, интерлевкин-6 и CRP (C-реактивен протеин) в кръвта на всички участници се увеличила. Всички тези субстанции са маркери за мускулни разкъсвания.

Това е първото по рода си изследване, разглеждащо начина, по който се възстановяват мускулите след едноставно упражнение, при мъже  в различни възрастови групи. В своето заключение американските учени правят единствено уточнението, че :“Би следвало да бъде проведен експеримент и с тренировка, включваща многоставни упражнения. Въпреки своята доказана ефективност при подобен тип изследвания, едноставните упражнения рядко са най-предпочитани от хората, които спортуват за удоволствие, здраве и добър тонус“.

източник: J Strength Cond Res. 2017