fbpx

Освен митовете около наситените мазнини, се оказва, че въглехидратите са следващите макронутриенти, които са грешно тълкувани през последните години.

Избягването или ограничаването на въглехидрати не е устойчив начин на хранене или здравословен начин на живот. Правилните въглехидрати са жизненоважен елемент за бърз метаболизъм, енергиен баланс и щастлив живот. Да, ако намалим или изключим въглехидратите от менюто си, ще свалим килограми и може би ще изглеждаме по слаби и мускулести, но на каква цена?

В краткосрочен план тази стратегия работи добре; Отслабвате и имате прилив на енергия. Обаче, в дългосрочен план започват да страдат различни системи в тялото: Щитовидната жлеза става ленива, надбъбречните жлези се изтощават, черният дроб се претоварва, храносмилателната система, както и половите хормони излизат извън строя. Да, за жалост! Това е само част от картината, когато избягваме въглехидрати и захар. И пак отбелязваме и подчертаваме, че тук не става дума за въглехидрати като хляб, паста, преработени и пакетирани кексчета, крекери, бисквитки и прочее, които могат да доведат до покачване на тегло, диабет, автоимунни заболявания, рак, или сърдечни заболявания. Говорим за правилните (полезните) въглехидрати, като плодове, мед, плодови сокове и мляко, които са нужни за бърз метаболизъм и загуба на тегло. Правилните въглехидрати са необходими за нормалното функциониране на клетките, черния дроб, щитовидната жлеза, възстановяването на мускулите, мозъчната функция, като цяло за добро общо физическо и емоционално здраве.

Нека се върнем малко към основните понятия. Какво са всъщност въглехидратите? Най- просто и обобщено казано, въглехидратите са най- добрият и ефикасен източник на енергия. Въглехидратите са органични елементи, състоящи се от въглерод, водород и кислород. Форма на енергия за хора и животни. Съдържат 4 калории енергия на грам. Съставени са от две главни групи: прости и сложни въглехидрати.

***Простите въглехидрати *се състоят от монозахариди и дизахариди. Основните монозахариди са глюкоза, галактоза и фруктоза. Основните дизахариди са сукроза, лактоза и малтоза. Прости въглехидрати се съдържат в храни като бяла трапезна захар, мед, повечето плодове, кореноплодни зеленчуци и мляко.

***Сложните въглехидрати *се състоят предимно от полизахариди. Двете основни форми на растителните полизахариди са нишестето и целулозата. Нишестето е най-познатата форма и може да се открие и в други храни като царевицата, различните семена и зърнени растения, от които се правят хляба, зърнените храни, макаронените изделия и някои сладкиши. Полизахариди във формата на нишесте се намират и в бобовите растения, картофите и бананите. Източници на храни с целулоза са надземните и листните зеленчуци: маруля, зеле, целина, спанак, кейл, листни салатки и др.

В края на деня всички въглехидрати с изключение на целулозата, се превръщат в глюкоза. Мислете за глюкозата, като гориво за тялото. Най- ефикасната енергия за клетките в човешкото тяло е глюкозата. Разбира се, използваме и други източници на енергия от мазнини и протеини, но въглехидратите (глюкоза), винаги ще бъде най- предпочитаният източник на енергия от клетките. Запомнете това!

Защо правилните въглехидрати са толкова важни?

Мозъчна функция

Както споменахме, глюкозата е предпочитан източник на енергия от клетките. Тя е основния източник на енергия за мозъка. Всъщност, човешкият мозък може да използва до ½ от консумираната /складирана глюкоза. Колкото повече мислим, от толкова повече глюкоза ще има нужда мозъка. Без въглехидрати, може да се чувстваме замаяни, да имаме проблеми с концентрацията и паметта. Червените кръвни клетки и клетките на ретината могат да използват само глюкоза като енергия, тъй като тези клетки нямат митохондрии.

Мускулна маса

Глюкозата е необходима и за покачване на мускулна маса. Мускулният гликоген доставя енергия, т.е. енергия за мускулна работа – например за мускулното съкращение, особено при тренировки с вдигане на тежести и спринтиране. Ако тялото ви е изчерпано от мускулен гликоген, то ще използва собствените си мускули, тъкани, органи и мазнини, за да осигури енергия на мускулите докато сте под стрес (тренировки с висок интензитет). Важно е да отбележим, че в покой, предпочитан източник на енергия за мускулатурата са мазнините. С увеличаване на мускулната маса се подпомага изгарянето на мазнините, тъй като, колкото повече мускулна маса има толкова повече мазнини, тялото ще гори в покой. Изгарянето на мазнини, докато тялото е в покой е най- безопасният да се отървем от излишните мазнини, по- малко е окислителното увреждане.

Функция на щитовидната жлеза

За един правилно функциониращ метаболизъм е необходима глюкоза на черния дроб за конвертиране на тироксин (Т4), в активен трийодтиронин (Т3). Т3 е нужен на всички клетки за производство на АТФ (енергия). Без адекватно количество Т3, ще има намалено производство на енергия, а от там и забавен метаболизъм. Небезизвестен е фактът, че хора, които са на ниско-въглехидратни диети са с ниска телесна температура и понижена клетъчна функция. Това може да се припише на ниския прием на въглехидрати (захари), което води до понижаване на Т3 конверсията и ниска метаболитна функция.

Детоксикация на черния дроб

В допълнение, черният дроб се нуждае от глюкоза за подпомагане на правилната детоксикация. Ниски нива на съхраняваната глюкоза (гликоген), води до забавяне функциите на черния дроб. Ето защо цикличните хранения-фастинги и програми за детокс, които ограничават добрите въглехидрати (плодове, сокове, мляко), са лишени от смисъл. Тези програми могат да подпомогнат изчистването на дебелото черво, но пречат на правилното функциониране на черния дроб, а той е главният орган в човешкото тяло отговарящ за детоксикацията. Ако пречим на работата на черния дроб, как можем правилно да се детоксикираме?

Кои въглехидрати са най- добри?

Както разбрахме, правилните въглехидрати са нужни за мускулна енергия, клетъчна функция и детоксикация. Не всички въглехидрати обаче са създадени еднакво. В зависимост от размера и вида на въглехидрата, той може да влияе по различен начин на даден метаболизъм. Някои въглехидрати са повече про-метаболитни, докато други са анти-метаболитни. И сега въпросът е: Кои въглехидрати са най-добри?

***Простите въглехидрати (захари) са най- добрите ***😊

Да, правилно прочетохте. Простите захари са по-добри от сложните за увеличаване на клетъчната функция, за бърз метаболизъм и повишаване на енергията. Сега си мислите, „Какво? Захарта е полезна? Захарта забързва метаболизма? Мислихме, че захарта ни прави пълни и води до болести?“ Да, знаем че това са голи приказки, така че нека обясним.

Когато акцентираме на захарта, имаме предвид натурална такава, органични храни, които съдържат фруктоза, глюкоза и сукроза. За да бъдем по- конкретни, препоръките са насочени само към екологично чисти, плодове, кореноплодни зеленчуци (моркови и картофи), млечни продукти, някои плодови сокове (без пулпа), суров пчелен мед, и, да, дори рафинирана захар.

Не се консумират преработени въглехидрати или захари. Тези включват високофруктозен царевичен сироп (HFCS), сироп от агаве, газирани напитки, бисквити, бонбони, крекери, спортни и енергийни напитки, замразени десерти. Не се препоръчват също сложни въглехидрати или нишестени такива, като зърнени, хляб, макаронени изделия, ориз и царевица.

—заимствано и интерпетирано от книгата на Кейт Диъринг*” Как да излекувате метаболизма си” *